Виена, Снимки Руслан Йорданов
Slide
Slide

Виенското колело е един от символите на австрийската столица и на световноизвестния виенски Пратер. Тази година то празнува своята 125-ата годишнина. Една австрийска поговорка гласи, че който не се е возил на Виенското колело в Пратера, всъщност никога не е бил във Виена.

Виена. На 3 юли един от символите на Виена, Виенското колело, ще навърши 125години. Днес това е най-старото колело в света, построено по този начин. Предстоящият юбилей е повод за поредица от събития, които ще бъдат организирани във Виена. Виенското колело е един от символите на австрийската столица и истинска атракция за туристите в града. Построено е през 1897 г. по повод предстоящата 50-годишнина от коронацията на император Франц Йозеф. От май тази година гостите на Пратера могат да се повозят и на специално конструирана стоманена платформа със стъклен под, съобщават за Bgtourism.bg от Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена. Возенето на тази платформа обаче е подходящо за любители на екстремните преживявания, които търсят и определена доза адреналин.

Снимки Руслан Йорданов

Виенското колело привлича посетителите с уникалната гледка към града, която се разкрива от 65 метра височина. Уникална гледка към града и необикновени впечатления очакват победителите в състезанието, което ще се проведе в социалните мрежи през май и юни.
Томбола ще определи щастливеца, който ще спечели нощувка в един от вагоните на Виенското колело, превърнат в хотелска стая. Мотото на състезанието е „Стая с истинска гледка“. По повод годишнина
та ще се проведат още редица съпътстващи събития, като кулминацията ще бъде през седмицата от 25 юни до 2 юли 2022 г. Именно на 25 юни 1897 г. е завършен монтажът на Виенското колело, а на 3 юли същата година е официалното откриване

Сподели публикацията