Истанбул. В момент, когато Турция се опитва да се възстанови от икономическите си проблеми, свързани с руската инвазия в Украйна, анализатори прогнозират, че туристическата индустрия на страната може да загуби 5 милиарда долара приходи само през тази година, съобщава БТА, позовавайки се на ДПА.

Турция, която се бори да се възстанови от финансовото бреме на пандемията, валутната криза и най-високото ниво на инфлация от повече от две десетилетия насам, възлага надежди за възстановяване през тази година на туристическата индустрия, разчитайки най-вече на посетителите от два от ключовите си туристически пазари – Русия и Украйна.

На шопинг за почивка: Хотелите гостуват в The Mall този уикенд с атрактивни предложения за ваканция в България

Войната обаче напълно обърна нещата.

Целта на правителството е да надхвърли нивата на приходите от туризъм отпреди пандемията, които възлизат на около 35 милиарда долара, и да привлече 45 милиона туристи през 2022 г.

През 2021 г. 4,6 милиона руснаци са посетили Турция, което ги прави най-голямата група туристи по националност, следвана от Германия (3 милиона) и Украйна (2 милиона).

Турция е намалила оттогава прогнозите си за броя на посетители от Русия и Украйна, призна министърът на туризма Мехмет Нури Ерсой в интервю за телевизионния канал Хабертюрк в сряда, като добави, че Анкара се надява посетителите от западните държави да помогнат за компенсиране на спада в броя на туристите.

По оценки на специалисти от бранша приходите от туризъм на Турция едва ли ще надхвърлят 30 милиарда долара през тази година.

Преди началото на войната в Украйна Турция прогнозира, че през 2022 г. ще приеме 7 милиона руски посетители, както и около 3 милиона украинци.

Според Мехмет Илер, заместник-председател на Федерацията на хотелиерите в Турция (ТУРОФЕД), Украйна вече не е включена в прогнозите на Турция за 2022 г., а тази година в Турция се очаква да пристигнат само 3 милиона руснаци, повечето от които не могат да пътуват до Европа.

Най-голямото предизвикателство ще бъде да се преодолее разликата, казва Али Онаран, ръководител на местната туристическа агенция Пронто Тур.

„В момента индустрията се бори да привлече посетители от други части на света с намаляване на цените и други стимули“, казва Онаран пред ДПА, като добавя, че ранните резервации, по-специално от Германия и Великобритания, могат да помогнат до известна степен да се компенсират огромните загуби на сектора.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA