Slide
Slide

София. Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм /НБТ/ Поли Карастоянова съобщи по време на пресконференция в БТА, че браншът предлага премиерът да сформира национален икономически щаб, който от този момент да се ангажира с изготвянето на едногодишна програма за спасяване от ликвидаци на двата най-засегнати от кризата във връзка с коронавируса сектори – „туризъм“ и „транспорт“. В него трябва да участват всички министри с икономически ресори, в това число – и финансовият министър.

От бранша настояват в НС ресорната комисия да свика извънредно заседание и да сформира работен формат в контекста на предстоящото приемане на извънредното положение в страната.

Ако това предложение бъде прието, то допускам създаване на временно действащо законодателство за периода на извънредното положение, и това би дало възможност на комисията по икономическа политика и туризъм да придвижи някои от мерките, за които, според бизнеса, се изисква законодателна промяна, обясни Карастоянова.

„Имунната система на населението е важна и ние трябва да си отговорим на въпроса как това население да става по-здраво, не само на хартия. 95% от курортите в България са климатични зони и е необходимо от тази лоша ситуация да изкараме нещо позитивно за страната. Най-важната тема е идващият летен сезон, защото там имаме общини, които са изцяло зависими – цялото ни Черноморие в момента е затаило дъх какво ще се случи. През следващите седмици идват контакт-мениджъри от Европа, които трябва да вземат решение за България“, заяви председателят на Българския Съюз по Балнеология и СПА туризъм Сийка Кацарова, която е и вицепрезидент на Европейската СПА Асоциация.

От бранша изразиха готовност да предоставят своята експертиза, както и контакти на европейско и световно равнище.

Туристическият бизнес е в катастрофа и въпросът е ясен – как да бъде формулиран работещ икономически план за следващите 12 месеца, за да може на 13 март 2021 г. туристическата индустрия в България да е запазила своята жизнеспособност, заяви Карастоянова и посочи, че в този период два туристически сезона са под голям риск.

ПОЗИЦИЯ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА ТУРИСТИЧЕСКИЯ БРАНШ
ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕТЪРПЕНИ СЕРИОЗНИ ЗАГУБИ ВСЛЕДСТВИЕ НА КОРОНА ВИРУС COVID 19

1. Българската държава да поеме разходите за социални осигуровки, дължими от работодател и работник по изплащаните от работодателите трудови възнаграждения за срок от 12 месеца, считано от 01.04.2020 г.;
2. Безлихвено отсрочено плащане на ДДС за период от 12 месеца, считано от 01.04.2020 г.;

3. Безлихвено отсрочено плащане на местен данък и такса смет за период от 12 месеца, считано от 01.04.2020 г.;

4. Осигуряване на целеви финансов ресурс не по-малък от 200 млн. лева чрез Българска банка за развитие за рефинансиране на кредити на туристическия сектор към търговски банки;

5. Мораториум върху влизане сила на промените в Наредба 18 от 2018 г. за 12 месеца, считано от 01.08.2020 г.

6. Иницииране от страна на българското правителство на финансов инструмент за подпомагане на туристическия бранш в България чрез използване на европейски средства.

Народното събрание въведе извънредно положение в страната за един месец, считано от днес, заради разпространението на коронавируса. Решението беше взето с 201 гласа „за“, и нито един „против“ или „въздържал се“. Извънредното положение се въвежда по силата на член 84 от българската Констититуция. 

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията