Slide
Slide

Никозия. 45 години вече международното летище в Никозия (Кипър) пустее. То е заприличало на сцена от филм на ужасите и достойно конкурира изоставения град Припят заради зловещата авария в атомната електроцентрала в Чернобил през 1986 г. Британският таблоид „Сън“ днес ни връща отново на това място в Никозия, като публикува актуални снимки от изоставения аеропорт.

Някога летището е било съвременен транспортен център на популярния ваканционен остров.
Високотехнологичният терминал отваря врати през 1968 г.
Красивите плажове, средновековни градове и топъл климат превръщат острова в любима дестинация сред летовниците, сред тях и ВИП персони като Елизабет Тейлър, Ричард Бъртън и модел Брижит Бардо.

снимки Getty – Contributor

Но тази златна епоха беше спряна рязко през 1974 г., когато летището от вратата към Кипър се озова в центъра на локален конфликт.

Кипър издържа години на напрежение между кипърските гърци и кипърските турци, след като през 1960 г. стана независим от Великобритания.
Но 1974 година влезе в историята.
През юли – по време на пиковия сезон на лятната ваканция, гръцките националисти свалят избрания президент на Кипър.

В рамките на дни след преврата Турция нахлува в Кипър, а летището е било тежко повредено при бомбардировки.
Начертана е демилитаризирана зона и летището в Никозия се оказва точно в средата й, а това води до изоставянето му.
След като летището в Никозия беше изоставено, властите откриха ново международно летище в Ларнака, което е основното летище на острова.

Летището в Никозия продължава да бъде призрачна сграда, с разлагащи се бюра за регистрация, изоставени редици седалки в зоните за чакане и зловещи реактивни самолети, останали там, където са почивали през всичките тези години.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията