Slide
Slide
Венеция. Площад „Сан Марко“ във Венеция е под 70 см вода, като сезонното наводнение засяга и много други части от града, съобщава БТА.
Нивото на традиционната висока вода във Венеция е вече 1,27 м. Очаква се то да се повиши още през нощта заради прогнозата за дъжд. За критично се смята покачването на водата с над 1,30 м.
Много кафенета и улици са наводнени. Като предпазна мярка властите затвориха детските градини. Някои хотели предоставят на туристите високи гумени ботуши. Те са задължителни за гардероба на жителите на града.
Високата вода е характерна за Венеция. Градът е разположен на няколко острова в лагуна в Адриатическо море. Равнището на морето се повишава обикновено през есента и пролетта, като зависи от лунните цикли и приливи. Силните дъждове могат да влошат положението.
Изгражданата сложна система от бариери против наводнения „Мойсей“ още не е въведена изцяло в експлоатация. Дори тя обаче няма да може да спре наводненията на площад „Сан Марко“. Високата вода може да навреди на архитектурно-историческото наследство на града, притесняват се експерти.

Видео

Сподели публикацията