Slide
Slide

Пред bgtourism.bg – Анна Николова – лицензиран екскурзовод към TEZ TOUR България 

-Здравейте, Анна! Радваме се, че имаме възможността да научим как точно протича цялата процедура при пътуване до Египет от първо лице. Последните месеци бяха трудни за всички, но полетите започнаха да се осъществавят дори при по-специфични условия. Получават се много въпроси от хората и сега ще можем да отговорим на всички тях в детайли. Представете се първо на читателите на bgtourism.bg.

-Здравейте! Казвам се Анна Николова и съм лицензиран екскурзовод с руски и български в TEZ TOUR – България, където работя седма година. TEZ TOUR приема рускоезични туристи основно през лятото на морето, а през зимата в ски-курортите ни.

А целогодишно българи през TEZ TOUR пътешестват по света, като най-търсените дестинации за почивка са Турция, Гърция и, разбира се, Египет.

Тази 2020 година е много по-сложна и съвсем нестандартна, но желанието за почивка и пътешествия не подлежи на карантина. Така че въпреки неудобствата, свързани с пандемията, над 140 българи вече изкараха една чудесна седмица в Хургада. Имах честта и удоволствието да ги съпровождам и бих искала да споделя своите впечатления от това пътуване. Надявам се, че ще намерите интересуващата Ви информация за тестирането, за някои изменения при пътуването и условията за почивка в Хургада. И, разбира се, много ще се радвам ако отсеете ненужните страхове и се решите да посетите Египет с нас. 

-Кога се осъществи първото пътуване до Египет за този сезон и какви са изискванията за PCR тестовете?

-Полетът за Хургада бе определен за 19 септември, събота. Но тестовете трябваше да са готови преди това. По принцип PCR-тестът в България струва 100 лева, но TEZ TOUR е договорил 20% отстъпка от тази цена в лабораториите „Рамус” и туристите ни плащат 80 лева. За целта трябва да имате ваучера си, който Ви дава правото да си спестите 20 лева. Всичко това се случва организирано от TEZ TOUR. 

-Кога е най-добре да се направи тестът?

-В четвъртък до 13,00. Идете до най-близката Ви лаборатория „Рамус” във Вашия град. Ще са Ви необходими – ваучера от TEZ TOUR, лична карта и 80 лева. Служителят ще Ви даде две лепенки. Едната я давате на лаборанта, а на другата е Вашият ID номер и парола, които ще са Ви необходими за проверка на резултата. Какво ли не бях чувала, че е много неприятна процедурата, че с тези тампончета ти бъркат в мозъка и т.н. Нищо подобно! Нито един от нашите туристи, нито пък аз имаме подобни впечатления. След две минути бях тотално забравила за него. По-важното е, че не забравих на другия ден, в петък, да си проверя теста на сайта на „Рамус” (лесно и много елементарно, като ползвах номера и паролата). Тестът ми беше отрицателен. След това отидох в най-близката лаборатория на „Рамус”, където изрично напомних, че тестът ми трябва на английски и даже ми дадоха два екземпляра, като не забравиха да сложат мокър печат и на двата. Така че за полета на другия ден вече бях с готов отрицателен тест, който си бях снимала и на телефона, за всеки случай. 

-А какво се случва на летището при заминаване в България и при пристигане в Египет? Разбрахме също, че визите сега са безплатни.

-В събота трябваше да сме на летището, терминал 1 два часа преди полета. В залата за излитане влизате само с маска и при влизане ще Ви измерят температурата. На чек-ина присъства служител на TEZ TOUR, към когото можете да се обърнете, ако нещо не Ви е ясно. След като си предадете багажа и получите бордната си карта с посочено място в самолета, се отправята към следващата проверка. Следва паспортния контрол, след което вече можете да се отправите към Вашия изход за самолета.

Нашият полет премина нормално, макар и да имаше малка турбуленция. По време на полета е добре да си попълните декларацията, която сте получили с документите от TEZ TOUR ако не сте го направили преди това. И тъй като вече разполагаме с малките бланки за египетските визи, които ще Ви дадем още на летището, попълнете и тях. Просто за сведение – попълват се с химикалка. Не е зле да си имате такава.

На летището в Хургада първите хора, които ще Ви обърнат сериозно внимание са служителите на египетските здравни служби. Пак ще Ви измерят температурата. След това ще трябва да покажете своя тест и да им дадете декларацията. Ако нямате тест, ще Ви го направят срещу 30 долара и оттам нататък сте малко по-особен случай до излизането на Вашия резултат.

Следващата Ви спирка е до момчетата с униформа на TEZ TOUR – жълти ризи, сини вратовръзки, говорят руски, английски. Който няма бланка за виза, взема от тях. В Хургада и Шарм ел Шейх, където летят наши туристи, визата е безплатна за туристи, пристигнали до 31.10.2020, но все пак трябва да се попълни нужният документ. Минавате през паспортния контрол и се отправяте в залата за получаване на багажа.

Колегите от египетския офис на туропертора ще Ви питат в кой хотел отивате, звучи приблизително „Какая Ваша гостиница?”. И като им кажете избрания от Вас хотел, ще научите номера на автобуса или микробуса. Всички те са наредени точно пред Вас и просто търсите този, на който отпред е Вашия номер.

Тук ще трябва да бъдете малко по-търпеливи и да изчакате говорящия български наш представител да влети в автобуса, да грабне микрофона и да Ви каже в кой хотел в колко часа ще бъда информационната среща, на какъв език ще бъде и ако не е на български, ще Ви продиктува номера на своя телефон.

-Общо взето, процедурата е стандартна като на летище, но има ли нещо по-различно, което трябва да знаем като цяло за Египет, настаняването по хотели и т.н?

-Всичко, което трябва обезателно да знаете, е написано в документите, които са Ви изпратени от туропертора. Другото, което е много важно – точният час в Египет. Обикновено трябва да си върнете часовниците един час назад. Второто нещо, което е добре да разберете – курсът на местната валута към долара и към еврото. Подчертавам, че по-добре да имате долари при пристиганев Египет. И се погрижете да имате по-дребни, по 1 долар.

Когато пристигнете във Вашия хотел, трябва да попълните картата за регистрация. А след като вече знаете номера на Вашата стая, показвате го на служителя и той ще Ви съпроводи до нея.

Оттам насетне само Вие решавате как ще почивате Само, много Ви моля, не пренебрегвайте инфосрещата. Даже ако сте за 17-ти път в Хургада, отделете няколко минутки на предствителя на туроператора и му кажете, че всичко е наред, че ако нещо Ви потрябва – ще се свържете с него. Това няма да Ви коства нищо, а за човекът, който е там, означава много.

Ако сте в Египет за първи път, елате непременно на тази среща. Ще научите много интересни неща. И, разбира се, имате прекрасната възможност да сбъднете своите мечти: да видите единственото останало чудо на света в Кайро, златните съкровища на Тутанкамон, великия Карнак, смайващите гробници на древни величия, да пояздите камила, да покарате с бъги из пустинята, да видите със собствените си очи най-красивото и вълшебно нещо – подводният свят на Червено море и много, много други прелести. Когато има български представител в Хургада, всички предлагани екскурзии се провеждат на български език. Има точен и конкретен списък кога каква екскурзия се провежда. От себе си, като екскурзовод, ще добавя, че, ако за морските екскурзии езикът не е от особено значение, то за историческите е!  За Кайро и Луксор, Ерусалим и Петра разбирането на информацията е изключително важно. Така че,  Вие и само Вие решавате. Ние Ви предлагаме, но решението е единствено Ваше.

Звучи приятно и интересно! Ако изберем да направим PCR тест в Египет и каква е процедурата?

-След като си направят теста в Хургада, тези туристи се транспортират до хотелите си не с обичайния, а с отделен трансфер. Може да се наложи доплащане. След пристигането в хотела до края на деня не е позволено да се напуска територията на комплекса и са забранени близките контакти с когото и да било – персонал или туристи. Ако тестът е отрицателен, на следващия ден вече можете спокойно да разпускате. Но ако тестът е положителен, незабавно ще се свържат с Вас и ще бъдете изолирани без контакти и възможност да излизате от стаята си. Ще бъдете подробно разпитани за всичките си контакти. Също така всички хора в самолета ще са под особено внимание, а тези, които са седяли до Вас, също ще бъдат изолирани, тъй като контактът е бил дълговременен и много близък. Ще Ви бъдат направени допълнителни тестове ако желаете. Цената за такъв тест в Хургада е 100 + 25 долара, като последните са за транспорт от и до лабораторията. Накратко – ако тестът е положителен в Египет, почивката Ви ще бъде тотално провалена. Затова е по-добре още в България да разберете дали сте вирусоносител или не. 

-Е, дано не се случва на никого! След почивката, при обратния полет – има ли нещо ново?

-На връщане от Хургада трябва да се знаят няколко неща. Първо – часът за трансфера до летището се обявява предната вечер след 18,00. Във всеки хотел има табло на TEZ TOUR и там ще видите лист, на който е посочен точният час, в който трябва да сте с багажа си в хола на хотела. Трябва да сте освободили стаята си, да сте върнали ключа и картата за хавлия.

Моля, имайте предвид, че в Египет трябва да сте на летището не два часа преди полета, а три часа.  Това са техните правила и трябва да ги уважаваме.

След пристигането на летището, в сградата му можете да попаднете само при показването на паспорта си и листчето с информацията за полетите и името Ви (получавате го в пакета документи от TEZ TOUR още преди тръгването от София). Ако сте си сложили документите в куфара, а не в ръчния багаж, очаква Ви отваряне, ровене и мъчително възстановяване на багажа в куфара на плочките пред летището.

Първо минавате на чек-ина, където предавате куфарите си и получавате бордна карта и отново формуляр за попълване. След това минавате паспортен контрол. Предоставяте паспорта си и попълненото формулярче. Надявам се, че помните за химикалката. Накрая се отправяте към изхода за Вашия полет. Нашият полет на 26 септември, в събота, мина блестящо.

-А какво се случва при пристигане в София- каратнина ли трябва да пазим или пак си правим тест?

В София първите, които ще срещнете са служители на СРЗИ. Всеки един пристигащ от Египет, задължително предоставя лична карта или паспорт и посочва исканите сведения за себе си. Служител попълва формуляр „Предписание за поставяне под карантина” и Ви връчва един екземпляр. Обърнете внимание на телефона, който е посочен в документа. Ако имате каквито и да били въпроси – обаждайте се. Минавате паспортен контрол и се отправяте към залата за получаване на багаж. След като си получите багажа, излизате от летището.

Трябва да се отбележи, че ако не искате да прекарате две седмици в домашна изолация, трябва да си направите още един тест в течение на 24 часа след пристигането си. Отново можете да се възползвате от TEZ TOUR и „Рамус” и да си спестите 20 лева. Най-близката лаборатория на „Рамус” се намира в Дружба 1. Процедурата е същата като при първия тест. На следващия ден си проверете резултата. Ако е отрицателен, идете на сайта на СРЗИ, в „контакти” и копирайте посочения e-mail. Изпратете писмо с примерен текст „Върнах се от Египет, Хургада. Направеният тест е отрицателен. Моля да ми бъде отменена карантината.” И прикачете файла с резултата. Тъй като аз изпращах писмото от лаптоп, направих скрин на отрицателния тест и го изпратих. На следващия ден получих писмо с отмяна на карантината.

-Толкова лесно и просто звучи като го обяснявате! Какви са личните Ви впечатления от полета?

-Това беше първият полет от България до Египет през тази година. Не беше нито страшно, нито неприятно. Беше си прекрасно за всичките ни туристи. През тази година планираме още три полета – два до Хургада на 17 и 30 октомври и един до Шарм ел Шейх на 28 декември. Ако за 17 октомври отдавна няма места, то за 30 – още има. Но самолетът не е гумен и не се разтяга, за съжаление. Цените са уникални! Който вече е ходил в Хургада, разбира колко фрапиращи са намаленията. Дори, специално за полета на 17 октомври, туроператорът е договорил удължаване на работното време на лабораторията с 2 часа, поради смяна на часа на полета!

Надявам се, че цялата тази информация Ви е била полезна и е премахнала доста от страховете Ви относно пътуването до Египет.

-Носят ли се маски в Египет?

-Да, в Египет маски сме слагали само на летището и при влизане в музея в Кайро, като вътре ги махнахме. Никъде другаде маски на туристи не са искали. 

-Какво бихте ни казали в заключение?

-Туризмът е много сложен и изключително аналитичен бранш. Както за повечето хора е скрит и непонятен алгоритъма на автомобилния конвеер, така и методологията, правилата и оперативната работа в туризма винаги остава скрита от туристите. Всеки туроператор, както и всеки производител на автомобили има свои начини и свои приоритети. Вие получавате вече готов продукт. И само тези, които го създават, знаят как се постига най-доброто качество. С абсолютна увереност мога да кажа, че TEZ TOUR навсякъде по света предлага именно най-доброто. И това не е просто висок професионализъм. За да си част от TEZ TOUR, трябва да си влюбен в туризма и туристите. Ние сме такива. Това е нашето призвание, нашия живот. Ние Ви даваме най-доброто от света и от себе си!

Разговаря Диана Михайлова

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

2 години bgtourism.bg – Над 2 милиона читатели!

Сподели публикацията