Закътан в най-западния ъгъл на Европа, Лисабон често остава в сянката на популярните си съседи – Мадрид, Париж и Рим. Сега, обаче, най-добре пазената тайна на Европа бързо се превръща в една от топ дестинациите за пътешествениците, пише Блиц. Затова допринася и увеличаването на броя на авиокомпаниите, предлагащи полет до там.

Със своята прекрасна брегова ивица, чудна смес от старовремски чар и съвременни удобства Лисабон е една от най-бюджетните и достъпни дестинации за пътешествия.

А ето и петте причини, които карат туристите все по-често да избират Лисабон за следващото си приключение:

Изобилстващите отвсякъде история, изкуство и култура

Културата и наследството на Лисабон датират от векове назад, с откритията на изследователя Вашку да Гама под покровителството на принц Енрике Мореплавателя в разгара на Великите географски открития. Следи от това славно минало все още могат да се видят в града, където можете да намерите най-старата работеща книжарница в света, както и новия Музей на изкуството, архитектурата и технологиите.

Архитектурната смесица

С удивителен микс от бароков, марокански, римски и неокласически стил в строителството на сградите, Лисабон е пълен с високи катедрали, кралски дворци, исторически паметници и готически манастири. Декоративните керамични плочи, които украсяват множество фасади и павирани тротоари са уникален португалски елемент, който придава още един детайл към живописния изглед на града.

Музиката

Докато се разхождате по покритите с камъни улици често ще се натъквате на улично парти, продължаващо цяла нощ, или на някой нов и нашумял клуб или бар в центъра на града, който има наистина вълнуващ музикален живот. Традиционната фолклорна музика фадо, известна със своето меланхолично и тъжно звучене, е в списъка със световното културно нематериално наследство на ЮНЕСКО. Можете да я откриете в баровете в града.

Рай за гастрономите

Страната, дала чилито на Индия и чая на Англия, е истински гастрономически рай. А в столицата има всичко – от ресторанти със звезди „Мишлен“ до семейни кухни с прясна и евтина морска храна. Сред най-популярните ястия са бакаляу (солена риба треска) и сардиняс асадас (печени сардини). Там е и родното място на световноизвестните пащел де ната – тарти с яйчен крем.

Плажове със забележителности

По крайбрежието на Атлантическия океан и само на 30 минути от Лисабон се намират някои от най-красивите плажове в цялата страна. Те са обградени от впечатляващи назъбени скали и скрити заливчета. Средновековният замък Тамариз дава уникален изглед на плажа, а по-близо до града можете да пробвате да карате сърф в Коща да Капарика.

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA