Атина. През граница се пропускат само гръцки граждани, чужденци, които пребивават законно в страната и граждани на ЕС, които пътуват по бизнес, здравословни причини и други неотложни като за целта трябва да имат доказателствен документ, както и „Удостоверение за придвижване“ вътре в страната, съобщава Български новини.

Причината за налагане на тази мярка, която е в сила от събота, е големият брой заболели в Северна Гърция и националната карантина в цялата страна.

Пускат едномесечен въздушен коридор от Испания към Доминикана, първите български туристи ще кацнат на райския остров на 5 декември

Другата нова мярка е, че от днес 11.11.2020 г. всички гръцки граждани, постоянно живеещи чужденци в Гърция, собственици на имоти, както и туристи, които се прибират, задължително трябва да покажат на граница при напускане на страната валиден QR код, попълнен най-малко 24 часа преди пътуване.

QR код вече е задължителен при влизане и при излизане от Гърция, без значение от транспорта.

За българските граждани, които влизат в Гърция е необходимо да представят на граница „Удостоверение за движение“, както и следните документи:

  • Данъчна декларация от последната година,
  • Договор за наем
  • Разрешително за пребиваване,
  • Е 9, за собственост на имот.

Припомняме, че националната карантина е до 30 ноември. В страната е в сила и ограничение за гражданските полети. Забранени са полетите от повечето държави извън ЕС, а пътниците от позволените полети ще влизат в Гърция само с отрицателен тест за коронавирус.

До края на месеца всички пристигащи от чужбина пътници трябва да представят отрицателен тест за COVID-19, направен 72 часа преди пристигането и QR код.

От днес 11 ноември в хранителните магазини и в супермаркетите е забранена продажбата на компютри, компютърна техника и софтуер, телекомуникационно оборудване, аудио и видеотехника, произведения от текстил, килими, електрически домакински уреди, мебели, полилеи и други предмети за домакинството, книги, играчки, облекла и обувки.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията