Slide
Slide

София. Граждански протест срещу презастрояването по Черноморието се проведе тази вечер пред сградата на Парламента в столицата, съобщи БНР. Над 150 души, представители на 20 граждански организации, изразяват своето недоволство срещу промените в закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които миналата седмица преминаха на второ четене в ресорната парламентарна комисия .

Недоволството на гражданите е насочено към промените, приети от ресорната парламентарна комисия, които постановяват високи глоби за къмпингуващите извън разрешените за къмпинг места. Отлагат се също така за бъдеще време и по воля на собствениците дали ще се обособят такива специални места и не се определят глоби за строежи.

Новите текстове разрешават и достъпа на моторни превозни средства до брега.

Протестиращите припомнят, че макар дюните по закон да са държавна собственост, към момента 70% от тях са частна собственост, затова призовават държавата да ги върне.

“В проектозакон, който най-вероятно ще бъде приет, в който съществуват само рестрикции, наказания, глоби, а никъде не видях някой да каже: ние ще направим нещо за къмпинг обществото, туризма, природосъобразния туризъм, изобщо за хората, които обичат този начин на почивка“, коментира един от участниците в протеста.

Очаква се текстовете да бъдат гласувани в пленарна зала тази седмица, затова протестните прояви на гражданите ще продължат и през следващите дни.

Сподели публикацията