Родопа планина, снимка Руслан Йорданов - bgtourism.bg
Slide
Slide

София. Стара планина предлага много възможности за ваканция и развлечения. Според туристическия бизнес предпочитани са по-малките семейни хотели и къщи за гости, където туристите могат да усетят истинското гостоприемство, да се насладят на местните специалитети и на чистата храна. Търсят се предимно къщи за гости и малки семейни хотели, но и при големите хотели вече има резервации до края на август. Това казва в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Дария Заричинова от сдружение на бизнеса от Регион Балкания. Експертите по туризъм от общините Тетевен, Априлци, Етрополе и Троян уверяват, че местата за настаняване, механите и ресторантите работят при мерки за сигурност в условията на коронавирус.

„Резервирай в България“: 10 причини, за да изберем Чепеларе – зеленото сърце на България

„Туристът в Стара планина в известна степен може да се нарече облагодетелстван, защото той не зависи от отменени чартърни полети, нито от нелоялни концесионери. Природата тук е повече от бетона, нито пък се чуват багери в защитените територии. Въпреки пандемията има определено раздвижване. Търсят се предимно къщи за гости, малки семейни хотели, но и при големите хотели вече има резервации до края на август. След разрешаването да се отворят хотелите и местата за хранене, до края на юни в Троян са гостували над 18 хиляди туристи и са реализирани над 34 хиляди нощувки за този кратък период“, коментира Заричинова.

Летовници от България, Сърбия и Румъния пълнят Бест Уестърн ПЛЮС Премиум Ин и Казино в Слънчев бряг

Сред вариантите за туризъм в Стара планина са планинските преходи, коннен и велосипеден туризъм, сафари с джип, както и бране на гъби със специалист, уточнява Дария Заричинова.От бранша посочват, че в този период има голямо търсене на планинските преходи – към върховете Ком, Емине и Ботев – най-високия връх в Стара планина.

Отделните общини предлагат и специфични атракции за своите туристи.

Заради ситуацията с коронавируса официално откриване на сезона през тази година няма да има. „Отменят се някои събития като Фестивала на боровинките на хижа „Амбарица“, но пък ще има състезание – „Пъндемия“ – състезание по цепене на дърва, като ще се спазват мерките за безопасност в пандемията, пояснява още Дария Заричинова.

Чепеларец вдигна Глинена къщичка като от приказките, която привлича туристи от цял свят

Община Априлци организира нетрадиционен преход към хижа „Тъжа“. „Той ще бъде с доброволци, които ще почистват избуялата растителност. В община Тетевен, в Рибарица се провеждат традиционните джип-сафарита, джиповете са открити, както всяка година, за малки групи хора. В Априлци ще има това лято курсове за йога на открито от гледна точка на безопасност. Ще има и събиране на гъби, но с експерти, които познават гъбите.“ БНР

В Чепеларе показват красотата на България и с разходки на кон, една от спирките е любимият заслон на Тодор Живков

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията