София. Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на ресторантьорския и хотелиерския бранш у нас. По време на разговора бяха обсъдени прилагащите се противоепидемични мерки в сектора във връзка с разпространението на COVID-19.

Представителите на ресторантьорите и хотелиерите изложиха своите виждания и предложения за функционирането на заведенията в условията на пандемия.

По време на срещата бяха дискутирани и допълнителни мерки в подкрепа на сектора у нас.

От бранша отново настояват за намаляване на ДДС-то с 5% от 1 юли до края на 2021 за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“, съобщи БНТ.

След този срок асоциациите на ресторантите и хотелите искат ставката да се фиксира на 9%.

По-късно на срещата на всички браншови организации стана ясно, че те продължават да настояват да отпадне рестрикцията да нямаш данъчни задължения за програмата 60/40.

Относно откриването на туристическия сезон у нас, от бранша се надяват скоро да има яснота дали ще може да идват чуждестранни туристи и при какви условия.

Атанас Димитров, зам. -председател на българската хотелиерска и рестораньорска асоциация: Нагласите по отношение на летния сезон са притеснителни, защото банките обявяват туризма за неблагонадежден, имат затруднения с кредитирането. Ако вирусът утихне, разбира се, че ще има външни туристи.

Емил Коларов, председател на сдруженията за заведенията в България: Интересува ме какво ще се случи с тези колеги, които си отвориха градините, заредиха стока, назначиха си персоналите. Както ни зтвориха от днеска за днеска, после така ни отвориха и сега като пак ни зтворят и това ще е краят.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA