Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg
Slide
Slide
Хотел Casa di Fiore SPA & Medical 5* в Кранево
дом Свят Нови санкции: Без визи за руснаците в Европа, искат Финландия и Естония

Нови санкции: Без визи за руснаците в Европа, искат Финландия и Естония

Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Брюксел. Лидерите на Естония и Финландия искат останалите европейски страни да спрат да издават туристически визи на руски граждани, съобщи Euronews Bulgaria. Според двете страни, руснаците не би трябвало да почиват в Европа, докато правителството им води война в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски също призова западните страни да не допускат на своя територия граждани на Русия, „защото руснаците отнемат чужда земя“.

Премиерът на Естония Кая Калас написа в Туитър, че „посещаването на Европа е привилегия, а не човешко право“.

Преди това, колежката ѝ от Финландия, Сана Марин, заяви че „не е правилно докато Русия води брутална война в Европа, някои руснаци да могат да пътуват в Европа“. Както Естония, така и Финландия са членки на ЕС, които граничат с Русия.

Брюксел забрани полетите от Русия, след началото на инвазията. Но руснаците все още могат да посещават и двете страни по суша и оттам да вземат полети до други европейски дестинации.

ЕС засега не планира да спре издаването на туристически визи на обикновените руснаци, потвърдиха от Еврокомисията.

Ариана Подеста, говорител на Европейската комисия: Това е хипотетичен сценарий, не бихме спекулирали. Работим с държавите-членки и сме готови да обмислим нови мерки, ако възникне необходимост. Но сега няма какво да коментираме. Не бихме коментирали публично мерки, преди приемането им.

МВнР: Българските консулски служби в Русия не са преустановили приема на документи и обработката им

ЕС частично преустанови действието на споразумението с Русия за улесняване на издаването на визи. Мярката е насочена само към „хора, близки до руския режим. Засега тя не засяга обикновените руски граждани, уточни още тя.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че опитите за изолиране на Русия „нямат перспектива“, и прогнозира, че европейските държави скоро ще се уморят от подкрепата си за Украйна на фона на високите цени за енергия.

Руски компании са започнали да предлагат пътувания с автомобил от Санкт Петербург до финландски летища, които имат преки връзки с няколко локации в Европа. Вторият по големина руски град е на около 300 км от финландската столица. Визите, издадени от Финландия, са валидни в по-голямата част от шенгенското пространство, включващо 26 страни. Обикновено хората и стоките преминават границите на тези страни без проверки.

Издаването на визи на руски граждани ще бъде обсъдено на неформална среща на външните министри на ЕС на 31 август, съобщиха финландски медии.

Сподели публикацията