Slide
Slide

Скопие. Македонците се гордеят с традиционните си ценности, които са останали дълбоко вкоренени в техните пори и начин на живот, който пулсира в ритъма на 7/8. Традицията на една нация е въплъщение на цялото богатство, затова македонското творчество има безценна стойност като културна забележителност. За пълно удовлетворение, докато сте в македонските ресторанти, не забравяйте да поръчате песен, която македонските тамбурашки оркестри ще изсвирят само за вашата душа.
На Балканите има една поговорка, която гласи „Пътуваш ли през Сърбия – не пей, ако пътуваш през Босна – не играй, а ако минаваш през Северна Македония – не играй и не пей, защото македонците са майстори както на музиката, така и на танца.“

Да дойдеш в Македония и да не опиташ гроздова ракия е грях, разбира се, в комбинация с шопска салата и бито сирене. Не бива да пропускате традиционните македонски ястия.

Освен прочутите вина, в съчетание с някои от македонските сирена, всеизвестното беровско сирене и сирене галиция, грехота е да не опитате най-известния македонски аперитив – македонската гроздова ракия, произведена по най-съвременни методи, отлежала в дъбови бъчви при специални условия и която се консумира с шопска салата.

Македонската кухня почти винаги е предпочитана сред чужденците, които са очаровани от нашите традиционни ястия и ги карат да се връщат отново тук. Всеки у нас знае какво е боб.

Това е традиция, която се спазва като всеки друг обичай и няма човек, който да не я е опитвал. Повечето македонци имат боб в менюто си поне веднъж седмично. И не че на други места няма боб и специалитети от него, но като боб „тетоец“, приготвен в глинен гювеч със сухи чушки – няма никъде, ще ви кажат тетовци. Зеленчуците или баниците с домашно приготвени точени кори са истински специалитет, който разпалва всички сетива.

Охридската пъстърва, като ендемичен вид риба, която живее в Охридското езеро, е известна и с вкусното си бяло месо.

Охридската пъстърва се среща в три подвида: лятна пъстърва, кафява пъстърва и охридска бяла риба. Специалитетите от охридска пъстърва са най-търсените в ресторантите в Охрид и Струга.

Охридската пъстърва се консумира по различни начини. Известни са няколко специалитета от този вид риба – като охридска пъстърва с пясък, охридска пъстърва на скара, пъстърва на парчета и охридска пъстърва с бадеми. Пастърмалията също е специален македонски вид сладкиш, приготвен от тесто и месо. Има продълговата форма с кайма и обикновено се прави през зимата. Името идва от думата пастърма, което означава осолено и изсушено овче или агнешко месо. Този специалитет е добър, когато се сервира с кисело мляко, но е вкусен и когато се консумира с червено вино.

Традиционното гомлезе пък се прави на сач. Ако отидете на гости на някого и той ви направи кнедли, това означава, че той много ви уважава. Приготвя се от смес, подходяща за тиган за палачинки: брашно, вода, сол, олио, а някои добавят и кисело мляко и яйца. В Северна Македония айварът се смята за легендарен и истински специалитет. Всички са буквално очаровани от перфектния червен пастет от предварително изпечени, обелени и смлени на пюре червени чушки. Македонската кухня е много разнообразна и вкусна, така че каквото и да предложите на гостите си, има голяма вероятност те да поискат да опитат отново.

Това лято трябва да посетите Охрид!
Охрид, разбира се, е дестинация, която не бива да пропускате. Това е перлата на Северна Македония. В Охрид се намира най-старото езеро в Европа – в града има 365 църкви и там е основан първият европейски университет. Смята се, че Охридското езеро е на повече от 4 милиона години и е едно от най-дълбоките езера в Европа. Той е дом на повече от 300 ендемични вида и е част от наследството на ЮНЕСКО от 1979 г. Ако искате да си направите график какво да видите в Охрид, ще ви трябва добър водач и много време.

От Самуиловата крепост, Плаошник, църквата Св. Климент Охридски, до църквата Света София, моста за Св. Йован Канео и продължете през Охридската чаршия, качете се на лодка и отплавайте до един от плажовете. Освен красивите плажове и живописната природа, допълнена от отражението на слънцето в езерото, ще преминете покрай Тръпежица и Любанишка и ето ви насред красивите извори на комплекс „Свети Наум“.

Истинско време за удоволствие и почивка. Многобройните културни и развлекателни събития, от друга страна, които се предлагат за всеки вкус, трябва да се изживеят, за да бъдат разказани.

Авантюристите не бива да пропускат каньона Матка, планината Галичица и Змийския остров.

За приключенците сайтът предлага парапланеризъм, гмуркане, ветроходство, каяк, където можете да усетите адреналина високо в планината или дълбоко под водата.


В Северна Македония не бива да пропускате най-голямата подводна пещера в света – пещерата Врело на Матка. Каньонът е известен с това, че се простира между стълби, с каяк, има емблематична гледка към Скопие и няколко средновековни манастира, така че пещерата само увеличава популярността си.

В

В Северна Македония има остров на змиите! Да, прочетохте правилно: Македония няма излаз на море, но това не означава, че няма собствен остров. Голем град или Змийския остров е остров, разположен в езерото Преспа, който е част от Национален парк Галичица, един от трите национални парка в Македония. Единствените обитатели на острова сега са змии, но има следи и от човешко присъствие.

Ако дойдете в Северна Македония, не трябва пропускате да се изкачвате до планината Галичица, където ще се насладите на най-красивата гледка към двете езера, Охридско и Преспанско, и ще се насладите на природата и чистия въздух.
Въпреки че Северна Македония е относително малка страна, тя има какво да предложи.


Северна Македония е наистина интересна страна и си заслужава да бъде посетена. Този, който веднъж е видял тази красота, се е върнал отново!

Сподели публикацията