Slide
Slide

Будапеща. Вицепремиерът по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова е на работно посещение в Унгария. В рамките на визитата тя проведе среща с министъра на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто.

На днешната среща бе постигната договореност за провеждане на Третата сесия на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между България и Унгария, съпроводена от двустранен бизнес-форум, заяви вицепремиерът. И уточни, че на този етап е планирано тя да се състои в края на февруари или началото на март 2021 г. при условие, че пандемичната обстановка позволява.

Сред сферите за възможности за сътрудничество между двете страни са туризмът, опазването на околната среда, общи проекти за оползотворяване на отпадъците и други биотехнологии. От взаимен интерес е работата по общи проекти за пречистване на водата, пътническите и товарни превози, пътно строителство, телекомуникации, електроника, производство на резервни части, фармация.

“За мен беше важно да договорим и подписването на съвместния ни проект на Меморандум за сътрудничество в областта на туризма”, посочи министър Николова. Тя допълни, че е обсъдено парафирането на документа да бъде по време на планираната трета сесия в началото на следващата година. “Вярвам, че с подписването на този Меморандум ще поставим основа за допълнително активизиране на двустранните ни отношения в областта на туризма по редица ключови въпроси, сред които по-доброто позициониране на туризма на ниво ЕС, активно сътрудничество в рамките на Стратегията на ЕС за Дунавския регион, Инициативата 17+1 и Световната организация по туризъм”, коментира вицепремиерът.

Министърът поясни, че туризмът е мощен двигател за насърчаване на двустранните отношения и в условията на продължаващата пандемия от COVID-19  е от ключово значение да продължава ползотворното сътрудничество. Унгария е приоритетен туристическия пазар и партньор на България. През 2019 г. унгарските туристи са били 89 661, което е ръст от 28.7% спрямо 2018 г. Броят на българските туристи в Унгария за 2019 г. е бил 71 168, което е увеличение от 3.1% спрямо 2018 г.

Бих искала да Ви уверя, че

България е готова да посреща своите унгарски гости като една сигурна туристическа дестинация,

в контекста на продължаващата пандемия от коронавирус, подчерта вицепремиерът. По думите ѝ българските здравни власти и Министерството на туризма са приложили всички необходими мерки по българските курорти и туристически дестинации за продължаването на ваканционния период без риск от заразяване. Тя изтъкна, че във всички хотели, ресторанти и други обекти стриктно се спазват всички противоепидемични мерки на Министерството на здравеопазването и препоръките на Световната здравна организация, срещу разпространението на COVID-19.

Вицепремиерът акцентира още, че през настоящата година се отбелязват 100 години от установяването на дипломатическите отношения с Унгария.

“Ние високо ценим тази годишнина и бихме искали да изразим своята благодарност за положителното отношение и подкрепата на българската общност в Унгария за запазване на езика, националната идентичност и историческата памет, а политиката на страната е пример за толерантност и добра воля”, заяви министър Николова.

Между България и Унгария съществуват традиционно добри икономически отношения, като българската страна отдава голямо значение на тяхното активизиране и разширяване. През 2019 г. стокообменът възлиза на 1708.7 млрд. евро (+6.2%), от които 516.2 млн. евро износ (+3.7%) и 1192.5 млрд. евро (+7.4%) внос. През 2019 г. инвестициите са в размер на 40.4 млн. евро.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA