Георги Георгиев в Мюнхен
Slide
Slide

Здравейте, мечтатели!

След чартъра до Хургада и срещата ни с Египетското царство е време да сменим очилата и стегнем куфара за следващото предизвикателство. Ще посетим един от малкото континенти, където не сме били заедно. Пренасяме се в Европа. Като европейски граждани може да кажем, че сме си вкъщи. Месец oктомври е. Сещам се за една дестинация, която събира почитатели от цял свят за свои гости през този период. Както знаете ние от bgtourism.bg сме винаги актуални. Отлитаме за Мюнхен.

Като цяло Германия е доста позната сред нашето общество. За сравнение с нещо още по-познато в Мюнхен живеят около 1.5 млн. души, колкото и приблизително в София. Предполагам много от Вас са имали вземане-даване с центъра на Бавария, но днес съм решил само да вземаме, направо ще грабим с големи шепи.

Тъй като се сблъскваме за първи път с представител на Германия би било редно да се запознаем с що за човек е германецът. Често му се възхищаваме, даваме го за пример, а не сме и само ние. Сякаш германецът е олицетворение на правилното и редното. Дали обаче това е така? Сега ще ви кажа. Преди светът да се отвори за мен, както разбрахте от предишния епизод, съм работил доста лета на любимия ми тогава Слънчак. Толкова много германци са минали през ръцете ми, че повечето ми сънища са вече на немски. Да не забравяме и германките също.

Та… също като мен, негово немско превъзходителство обича бирата и футбола. Германецът е директен човек, който обича правилата и организацията. Той е много дисциплиниран, винаги точен и не си позволява да закъснява.

Германците обичат да пътешестват (Кой ли пък не обича?!) и планират почивките си 6 месеца напред.

Финансово грамотни са, мислят за бъдещето си и се подсигуряват пенсионно. Германецът е по-хладен и дистанциран от нас. Ако трябва да перифразирам и опиша швабата в едно изречение то би звучало по следния начин –

Германецът сам си организира почивката в България 6 месеца напред, където няма търпение да изпие една бира с Вас в точно определено време и макар да се държи дистанцирано, то той ще се радва на това приключение, а всичко, което остане от бюджета ще го инвестира в пенсионния си фонд. Толкова за него, ама Вие да си знаете, че мога и още.

Полетът не е много дълъг, а както разбрахме германецът е културен човек и знае как да се държи в самолета. Може да изисква, но уважава. Няма драма. Кацнахме. Пътуваме към хотела и първото нещо, което прави впечатление е Олимпийският стадион. Поздрави на всички фенове на Байерн Мюнхен. Аз съм от Ливърпул. Да се знае! Пристигнахме, че даже се и настанихме. По традиция, а и от хигиенна точка си вземам душ. Свеж съм, въпреки нощният полет и след преглед на печата решавам, че е време за разходка. Имам подкрепа от колегите ентусиасти.

Викаме си Убър “Uber” (Най – голямото приложение за такси в света). Пристига най-новата S класа и ние се чудим на кой известен ще попаднем. Камерата на телефона е в готовност, а Махмуд се провиква от Мерца дали ние сме за Убър. Как да му откажем на Махмудчо. Нещата започват добре. Хотелът по принцип е на 25 – 30 минути пеша от центъра, но ние ги изхабихме тези калории в самолета. На Мариенплац сме. Това е централният площад в Мюнхен, който впечатлява с архитектура, различни маркови дрешколаци, бирарии и най – вече приятно настроение. За една по различна алтернативна гледка към площада препоръчвам да изкачите 299-те стъпала до върха на църквата “St Peter”.

Панорамата, която ще се открие пред вас е пленяваща, а при ясно небе в далечината ще се открият Алпите. Това за скромните 2 евро.

Продължаваме разходката и попадаме пред “Cuvillies theatre”. Отново сграда, която си заслужава внимание, но малко бързаме, защото сме намерили един коктейл бар, където се открива друга панорама, а е винаги пълно. Решили сме да се възползваме от по – ранният час, за да щракнем и ние гледката.

Успяхме, а и вече сме с 2 коктейла напред. Трябва да хапнем и ако не го направим в някоя традиционна бирария все едно не сме били в Мюнхен. Нещо като правило, когато пътувате в други страни, е да пробвате от местната кухня. Вратвурст, братвурст или както там се казва, си пасваше толкова добре с еднолитровата халба, че можеше да си откараме спокойно до вечерта, но заради Вас реших да събера сили и продължа.

Отправяме се към английската градина, която е огромна и ви препоръчвам да си наемете колело ако мислите да я обходите цялата. Изключително приятна обстановка с различни павилиончета, езерца и места за спорт.

През слънчевите дни и особено през уикенда там ще срещнете повече хора отколкото в мола, а така и трябва. Може би най – известното място в градината е това с китайската пагода, където можете да продължите с еднолитровите халби и да се наслаждавате на банди забиващи Баварски песни. Китайска пагода, Баварски песни, Английска градина. Какво повече му трябва на човек.
Може би за любителите на автомобили е интересно да се посети музеят на БМВ в Северен Мюнхен, където срещу 10 евро ще имате възможност да се докоснете до историята, прототипи, а и зад завесите на един от най – големите автомобилни гиганти. Тук се намира и централата на луксозната марка.

Съвет: Ако Мюнхен е в “to do” листата ви трябва да го съчетаете задължително по времето на Октомврийския фест. През този период градът оживява. Това е определено най – епичният бирен фестивал из целия свят, където милиони туристи допринасят за празника. Времето е хубаво, а настроението приповдигнато. Съветвам ви обаче да излезете от българската кожа и да влезете в немската. Резервирайте си 6 месеца по-рано, за да сте сигурни, че градът ще може да Ви настани и то на желаното от Вас място. Ако искате да избегнете хаоса и навалицата, то се ориентирайте към началото на септември или края на октомври.

Георги Георгиев

„Пътуване между редовете“ с Георги Георгиев: Епизод 4 – Сидни

„Пътуване между редовете“ с Георги Георгиев: Епизод 3 – Йоханесбург (ЮАР)

„Пътуване между редовете“ с Георги Георгиев: Епизод 2 – Лос Анджелис

„Пътуване между редовете“ с Георги Георгиев: Епизод 1 – Заливът Мая Бей

„Пътуване между редовете“ с Георги Георгиев: Епизод 5 – Египет

Всеки петък ще пътуваме между редовете и ще преоткриваме света заедно чрез bgtourism.bg.

Харесайте страницата Travel adventures във фейсбук, където ще имате възможност да разглеждате повече снимки и видеа на Георги Георгиев от различни точки на света – тук

Следвайте ни и в Instagram

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията