В Албена вече отчитат засилен интерес от страна на румънците след премахването на ограниченията за пътуване между двете държави
Slide
Slide

60-70% е недостигът на кадри, казва Атанас Димитров

София. Хотелите по морето са пълни, но липсва персонал. На места недостигът е 60-70%. Атанас Димитров, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоцициация (БХРА), коментира в предаването „Хоризонт за вас“ по БНР: „Вносът на кадри от чужбина не решава нашия проблем. Нашият проблем е натрупван от години. Единият фактор е много дълбоката демографска криза, второто, е присъединяването на България към ЕС – голям клуб на богати държави. Негативите обаче са, че ние не сме равнопоставена икономика с останалите държави на тези развити европейски държави с по-висок БВП, с възможност за добри заплати. Това изсмуква подготвените ни кадри, които отиват в Западна Европа“.

„Картината е ужасна. Има голямо търсене на кадри и изкуствено повишаване на цените. Нашата икономика е вносно ориентирана. Ние имаме малка индустрия, не е конкурентна на чуждия пазар. Покупателната способност на населението не е голяма. Стойността на труда в България си има цена и ние не може да я надхвърляме, защото тогава няма да има печалба в самата ни дейност. Има пазарни механизми – търсене и предлагаме. Когато Запада търси кадри, той ги взема от нас. За да останат тук – ние трябва да предложим релавантни цени, каквито са в Германия. Недостигът на кадри е близо 60-70%. Лошото е, че тези хора, които остават да работят тук са подложени на стрес, за да запълнят дупките и не могат качествено да обслужват“, добави Атанас Димитров. Той посочи, че трябват не спешни, а немедлени мерки за справяне с демографската криза. Временно сектор „Туризъм“ е закърпен с внасяне на кадри, но това не решава проблема.

Сподели публикацията