Атина. Няма официално становище на гръцките власти, че се обмисля затваряне на граничния пункт „Промахон“ или забрана за влизане на български граждани, съобщи БНР. Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас е категоричен, че проблемът с разпространението на коронавируса не е от чуждестранните туристи, а от гърците, които не спазват предписанията на медиците.

Според говорителя на гръцкото правителство най-големият брой от положителните резултати са от граничния пункт „Кулата – Промахон“, който е единственият вход в Гърция по сухопътна граница. И това се дължи на факта, че епидемиологичната обстановка на Балканите е динамична, уточни Стелиос Пецас.

„До този момент системата за контрол работи добре. В рамките на дните от 1-ви юли до 6-и юли са взети 31 169 теста на всички гранични пунктове на страната. Регистрирани са само 100 туристи с положителна проба. Което е едва 0,3% от влизащите в Гърция.“

Външно министерство: Гърция ще извършва на границата максимален брой тестове за коронавирус

Никой не може да гарантира, нито да изключи възможността от въвеждане на допълнителни ограничения за влизане, като забраната за влизане в Гърция на сръбските туристи от понеделник. 88 сърби в момента са под карантина в туристическия район Айдипсосос в Пелопонес до излизане на резултатите от взетите им проби, съобщават гръцките медии. България, на този етап, остава извън списъка на рисковите страни. Тест за коронавирус от български граждани се взема избирателно.

Гърците увеличиха медицинските екипи на граничния пункт „Промахон“ с възможност до 3 хиляди проби на ден.

Говорителят на правителството акцентира, че най-големият риск не е от пристигащите от чужбина, а от неспазване на мерките по социална дистанция, като например събиране на много клиенти на крайбрежните дискотеки и барове, традиционните през лятото фолклорни фестивали и всяко струпване на много хора на едно място.

Лекарите призовават гръцкото правителство незабавно да забрани изявите, на които се събира голяма публика без дистанция.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA