Може да го наречете по-малка и тиха версия на Двореца във Версай. Там на място има имение, ширещи се градини, проектирани от прочутия архитект Андре Льо Нотър, ресторант със звезди „Мишлен“ и петзвезден хотел.

Но… няма море за туристите, което се оказва, че е от изключително значение.

В последните години уморените от града парижани с възможности се усамотяват в Domaine de Chantilly – красиво място на 40 минути с кола или влак от ежедневното препускане, хаос и шум в огромната френска столица.

Обградено от гъста зелена гора, в него се намира едно по-малко известните шата на Франция, дълго време стояло в сянката на прочутите си „братовчеди“ в Долината на Лоара и Версай.

В центъра му се намира Auberge du Jeu de Paume – петзвезден хотел, построен специално с мисъл за парижани. Това, което го прави толкова примамливо място, е възможността изтощените градски хора да поживеят като френски благородници от 19-и век в провинцията – да яздят коне, да играят поло, да си правят дълги разходки и релаксиращи шведски СПА терапии. Макар и само за уикенд.

Управителят на хотела споделя, че Шантили не е било много известно място започивка извън Франция, макар че е истинска находка. Градчето е най-популярно сред висшите слоеве на парижкото общество заради това, че е било домакин на най-престижните конни състезания в Европа.

Последният собственик на шатото – Анри Д‘Орлеан, херцог на Омале, се счита за създател на първия хиподрум във Франция през 19-и век, след като открил този спорт в Англия.

Шантили също е известен като домакин на състезания по поло и изложение на луксозни класически коли. Или с други думи – събития, които по традиция са запазени за елита на обществото, пише Си Ен Ен. Това, което е по-малко известно, вероятно са предимствата, които биха са харесали на по-обикновената част от обществото. В Шато де Шантили се пази втората най-голяма колекция от стари картини във Франция след Лувъра.

Принц Шах Карим ал-Хусейни се заел с Domaine de Chantilly през 2005 година като от многобройните си проекти. Той твърдял, че ще запази и развие историята и наследството на региона. Голяма част от визията му била отварянето на петзвезден хотел, който да привлича посетителите за повече от ден и който да превърне мястото в леснодостъпно и предпочитано от парижани през уикендите. Идеята включвала и възможността туристите, разглеждащи Франция, да прекарат последната си вечер тук. Мястото е на 20 минути с кола от летище „Шарл де Гол“.

Когато се провежда състезанието Prix de Diane Longines всеки юни, всички 92 стаи на хотела са резервирани. Освен за отдих, мястото е идеално за снимки на реклами за изключително скъпи и луксозни марки с участието на световни звезди.

Стаите са проектирани така, че да напомнят елегантността на Франция от 18-и век. Представете си кресла от времето на Луи 15-и, тежки завеси, покривки в бургундско червено и синьо, изобразяващи сцени от френската провинция, и частни тераси, гледащи към градините на шатото.

Единствено за баните са използвани материали, внесени от други държави – италиански мрамор, венециански огледала и муранско стъкло.

Но спането под сянката на френски замък, където местните се развличат с конна езда и поло, очаквано, има доста висока цена.

По време на силния сезон цените за стандарни стаи варират доста – от 300 до 650 евро на нощ. Апартаментите могат да стигнат до 5000 евро за нощ.

Една или две вечери са повече от достатъчни за гостите, които искат да останат тъкмо в шатото. Особено ако ездата и елитарните спортове не са от особен интерес за тях.

В хотела планират да създадат специална програма, стремяща се да предложи персонализирано изживяване на гостите. Освен това те могат да се възползват от целогодишните услуги като луксозна СПА терапия, вечеря в ресторана със звезди „Мишлен“ La Table du Connétable, както и да посетят някой близък замък или Музея на коня.

Не са за пропускане възможностите за безкрайни разходки във френската или англо-китайската градина, за тичане и каране на колело, както и за езда в гъстата гора. Блиц

Сподели публикацията