Slide
Slide

Атина. Гръцкият министър на туризма Хари Теохарис заяви пред CNN, че очаква да бъде постигнато споразумение между страните-членки на ЕС за създаване на общ сертификат за ваксинация, за да се улесни пътуването по време и след Covid-19.

„Идеята за сертификата за ваксинация, за който сме настоявали заедно с министър-председателя Мицотакис да позволи свобода на движение, изглежда е възприета“, каза гръцкият министър по време на интервю за Ричард Куест.

Туристически организации искат отмяна на PCR тестовете за пътуващи от 15 април, изпратиха писмо до Марияна Николова

Теохарис подчерта, че наскоро председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е изпратила писма до министър-председателите на страните-членки на ЕС, в които уверява, че подкрепя идеята и че възнамерява да я придвижи напред.

„Имаме инициативи в рамките на ЕС, за да направим целия процес цифров и да изградим мрежа за доверие, за да можем да обменяме актуална информация на границата … Това е пътят напред и мисля, че сме на ръба да постигнем това споразумение“, той каза.

Румъния връща карантината за влизащите от България, пак сме в „опасния“ списък на съседите

Припомня се, че Гърция инициира призива за сертификат за ваксини за целия ЕС, който да улесни пътуванията през тази година. Страната, която вече пусна национален цифров сертификат, който в момента се използва като медицински документ, вече е сключила сделки с Израел и Кипър и е в напреднали преговори с Великобритания.

МВнР: Нови изисквания за пътниците, които тръгват от Англия за чужбина

„Не обичаме да го наричаме паспорт, защото това не означава, че ако не сте ваксинирани, не можете да пътувате“, каза гръцкият министър на туризма пред CNN.

Сертификатът за ваксинация има за цел да предложи безпроблемно пътуване на ваксинирани хора. Тези, които имат сертификат, няма да бъдат задължени да се подлагат на PCR и бързи тестове или карантина на Covid-19, когато пътуват.

Оптимизъм за Сезон ‘2021

По време на интервюто министърът на туризма се позова и на перспективите на гръцкия туризъм за 2021 г., очакванията, но и необходимите условия за отварянето на сектора.

По отношение на туристическия сезон 2021 г. GTP посочва, че гръцкият министър е заявил, че очаква положителен резултат, подчертавайки, че търсенето на пътувания ще се увеличи, ако се изпълнят две условия.

Ето кои дестинации резервират българските туристи в началото на март, вижте кои са едни от най-атрактивните предложения

„Първото е, че програмите за ваксинация трябва да напредват във всяка страна – с напредването на програмите – населението започва да се чувства по-сигурно и е в състояние да се осмели и да мисли за резервиране на почивки“, каза той и добави, че второто условие изисква яснота относно вътрешните ограничения, които ще се прилагат в Гърция, но и във всяка държава.

„Що се отнася до 2021 г., със сигурност ще бъде много по-добра година. Миналата година успяхме да отворим безопасно, управлявахме ситуацията по-добре от другите“, каза Теохарис. Освен това министърът се позова на стратегията, която ще включва специфични здравни протоколи, които ще бъдат приети по време на откриването на гръцкия туризъм тази година.

„Миналата година доказахме, че туризмът и болестта могат да вървят ръка за ръка … Че можем безопасно да управляваме епидемиологичната ситуация, докато държим границите отворени. Ще направим същото и тази година “, каза министърът.

Почивки в Гърция

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията