Йерусалим. Гърция и Израел подписаха в понеделник споразумение за облекчаване на ограниченията за пътуване до Гърция за израелците, които са се ваксинирали срещу COVID-19, съобщава Еkathimerini. С този ход Атина се надява да подкрепи предложението си да се използват сертификати за ваксинация, за да спаси своя пострадал туристически сектор.

Гърция обяви датата за възобновяване на масовия туризъм

„Трябва да улесним пътуващите, след като предоставят лесно доказателство за ваксинация и това е, което възнамеряваме да направим с Израел“, каза гръцкият премиер Мицотакис на съвместна пресконференция с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Йерусалим.

„България Еър“ обяви нови полети и подобрено разписание между София и Варна

Туризмът, който представлява около една пета от гръцката икономика и наема всеки пети работник, се срина миналата година, тъй като пандемията влоши приходите до 4 милиарда евро (4,81 милиарда долара) от 18 милиарда през 2019 година. Израел е световен лидер при ваксинирането, след като близо половината от населението вече е получило от ваксината на Pfizer Inc -BioNTech.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза, че кампанията на Израел за бърза ваксина означава, че споразумението в понеделник може да посочи пътя за подобни споразумения с други страни по-късно, което позволява на туристите да пътуват без допълнителни ограничения.

„България Ер“ пуска нова самолетна линия между София и остров Крит

Мицотакис прогнозира силен възход в туризма това лято, казвайки, че пазарите с масова ваксинация, включително Израел, ще позволят на туристите да се завърнат въпреки настоящата мрачна картина. 27-членният ЕС продължава да обсъжда дали трябва да се изискват сертификати за трансгранично пътуване. Критиците казват, че подобни сертификати могат да бъдат дискриминационни и остава неясно доколко ефективните ваксинации ще спрат предаването на коронавируса.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA