Slide
Slide

София. Министерският съвет прие Постановление за определяне на условията, критериите, реда и размера на средствата по cxема за предоставяне на безвъзмездни средства на туроператорите за възстановяване на средства от клиенти по нереализирани пътувания вследствие на COVID-19.

Мярката се разработва като схема за държавна помощ по формата на безвъзмездни средства на стойност 6 милиона лева за туроператорите, които изпитват затруднения поради ковид пандемията и имат задължения да върнат дължимите суми по неосъществени пътувания на техни клиенти в периода 01.03.2020 до 31.12.2020 г. поради пандемията от COVID-19. Помощта се предоставя единствено с цел да бъдат възстановени средствата на клиентите и не могат да се изразходват за други нужди.

Администратор на помощта е Министерството на туризма.

Средствата по новата схема за държавна помощ ще се изплащат след получаването на положително решение от Европейската комисия за съвместимостта на помощта с вътрешния пазар въз основа на чл. 107. параграф 3, буква „б“ от Договора за функционирането на Европейския съюз.

Четири милиона лева се осигуряват еднократно и за подпомагане на екскурзоводите.

Средствата са осигурени с актуализацията на тазгодишният бюджет.

Плащанията ще са възможни след като се получи нотификация от Брюксел за държавната помощ.

Служебният министър на туризма Стела Балтова прогнозира, че одобрение може да има до 2 седмици и уточни пред БНР:

„Ако не успеем средствата да ги изплатим през тази година, те ще бъдат прехвърлени в една набирателна сметка, за да могат да бъдат използвани следващата година“.

Министерството на туризма чака Европейската комисия да одобри и друга схема за държавна помощ от 30 милиона лева. Те ще се  разпределят  между 2800 компании под формата на средства за оборотен капитал.

Сподели публикацията