Slide
Slide

Загреб. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с Николина Бърняц, министър на туризма и спорта на Хърватия. С хърватския си колега обсъдиха възможностите за съвместни инициативи между двете страните. Част от тях предвиждат създаването на общи туристически продукти за трети пазари и развитие на здравен, културен, зимен и спортен туризъм.

Ценим високо активния диалог на най-високо ниво през последните години, отношенията между България и Хърватия се основават на дългогодишни исторически традиции и приятелски отношения между двата народа, заяви по време на срещата министър Николова. Тя подчерта, че Хърватия е приоритетен туристическия пазар и партньор на България. Всяка година се увеличава броят на хърватските гости, посещавали България. През 2019 г. ръстът е бил 31,1%.

По предложение на министър Николова бе обсъдена и темата за възобновяване на дейността на Съвместната работна група. Първото заседание ще бъде проведено онлайн, а през пролетта на 2021 г. ще се търси възможност за присъствена среща в София. Министър Николова отправи покана за участие на Хърватия в туристическите изложения в България.

Пред своя хомолог министър Николова представи мерките, които българското правителство предприе в подкрепа на туристическия сектор за преодоляване на трудностите причинени от световната пандемия.

Министър Бърняц посочи, че спадът в туристическия сектор в Хърватия е около 60%, като през тази година страната е била посетена от едва 7,4 млн. туристи. Според нея Хърватия е постигнала добри резултати на фона на кризата, причинена от разпространението на COVID -19 и земетресението, което нанесе материални щети в някои области на страната.

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова е на работно посещение в Хърватия.

Вицепремиерът Марияна Николова и хърватският министър на туризма и спорта Николина Бърняц подписаха Меморандум за сътрудничество

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и хърватският министър на туризма и спорта г-жа Николина Бърняц подписаха Меморандум за разбирателство и разширяване на сътрудничеството в областта на туризма. Те парафираха документа днес в Загреб, където българският министър е на работно посещение.

Вицепремиерът посочи, че оценява високо развитието на приятелските отношения между двете страни и разширяването на стратегическото партньорство във всички области на сътрудничество. В условията на продължаващата пандемия от COVID-19 считам, че е от ключово значение да продължим да работим заедно, категорична бе министър Николова. И допълни, че подписването на Меморандума е важна стъпка за насърчаване на двустранните връзки в сектор туризъм.

Българският министър каза още, че двете страни ще работят за по-доброто позициониране на туризма на ниво Европейски съюз, за развитието и популяризирането на специални форми на туризъм, като зимен, здравен, спортен и културен туризъм, така и за образование с практическа насоченост.

Министър Николова посочи, че с г-жа Бърняц са обсъдили и възможността за насърчаване на доброто двустранно партньорство между туроператорите на двете страни, както и за съвместно промотиране на трети пазари.

Приветствам решението на хърватския национален превозвач “Croatia Airways” да започне редовни седмични полети между София и Загреб – в момент, в който са налице необходимите условия за това, уточни вицепремиерът.

Марияна Николова обсъди в Загреб двустранното партньорство с Бранко Гърчич, председател на Комисията по туризъм в Хърватския сабор

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

2 години bgtourism.bg – над 2 милиона читатели!

Сподели публикацията