Slide
Slide

Берлин. Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе в Берлин работна среща с Аднан Екен, ръководител за сътрудничество и спонсорство, Schauinsland-Reisen GmbH. Тя е на работно посещение в Германия, където днес има поредица от разговори във връзка с договарянето на сезон 2020 г. и ситуацията в сектора след обявения фалит на туроператора „Томас Кук“.

Пред г-н Екен министър Ангелкова заяви, че предвид настоящата ситуация и очакваните предизвикателства за предстоящия туристически сезон, Министерството на туризма инициира мерки за преодоляването им, като търси възможности за увеличаване на  туристите до България и сътрудничество за подготовката на сезон лято 2020 г. Тя посочи, че част от мерките е и механизмът за стимулиране на организирания туризъм чрез рекламата, който ще подпомогне туристическия сектор в България. С подкрепата на българското правителство секторът бе издигнат в приоритет и заедно – държава, бизнес и местна власт, вярвам че ще преодолеем международните предизвикателства и кризи, заяви министърът.

Тя поясни още, че Германия е един от най-важните пазари за българския туризъм и ще бъде направено всичко възможно още повече немски туристи да избират страната ни за своята почивка и ваканция.

От своя страна Аднан Екен благодари на министър Ангелкова затова, че българското Министерство на туризма насочва усилията си към Германия. Сега е времето да направим нещо и да помислим за бъдещето, заключи той.

Данните показват, че от януари до август тази година броят на посетителите от Германия у нас възлиза на 588 897, а само през летните месеци юни – август у нас са почивали 469 641 граждани от Федералната република.

Schauinsland-Reisen е туроператор, основаван през 1918 г. със седалище Дуисбург, Германия и в момента заема 6-то място по предлагащите пакетни оферти с полет. Общият оборот на компанията за 2018/2019 г. е на стойност 1,37 млрд. евро, а броят на туристите пътували с фирмата е 1,64 млн. Туроператорът разполага с около 480 служители в Дуисбург и близо 1000 служители по света. Компанията предлага на своите клиенти почивки и екскурзии до различни дестинации, сред които и България.

Подготовката на сезон 2020 и възможностите на България да постигне сериозно увеличение на туристите от чужбина бе тема на работната среща в Берлин на министър Николина Ангелкова с Томас Елербек, член на изпълнителния съвет на TUI Group, директор на „Корпоративни и външни работи“. Министърът е на работно посещение в Германия.

В ситуацията след фалита на най-стария международен туроператор „Томас Кук“ за нас е изключително важно България да се позиционира успешно и да затвърди позициите си на стабилна дестинация за организиран туризъм, заяви българският министър.

Благодаря на българското правителството за реакцията, Вие бяхте от малкото държави, които действахте по този начин, след фалита на туроператора „Томас Кук“. Това заяви Улрих Нусбаум, държавен секретар в Министерството на икономиката и енергетиката на Федерална Република Германия на среща с министъра на туризма Николина Ангелкова.

Сподели публикацията