„91 000 повече туристи са посетили България според Националната статистика, така че не можем да говорим за провал на сезона”, заяви по bTV Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма.

Пикът е бил на 3 август, когато са били заети 88% от всички хотели на морето, разкри Драганов, който добави, че за целият месец заетостта е 68%.

„Има 3% спад в сравнение с миналата година”, признава Драганов, но отбелязва, че на годишна база туристите би трябвало да са повече.

През май и юни са били отменени полети към България, което се дължи на кризата със самолетите на „Боинг”, но сега „Луфтханза” е увеличила броят на полетите си до нашата страна.

„28% хотели са обявили намаление между 15% и 30%”, разкри Румен Драганов, но това е за нощувка в местата с по-ниски категории, хотелите с висока категория си държат цените.

Няма разлика между цените на северното и южното ни Черноморие.

„Всички намират туристическия ни продукт за отличен. Вие може ли да си представите, че при 2 милиона няма изявено недоволство, заяви Драганов, след като се запозна с оплакването на туристка за буболечки в стаята в хотела ѝ във Варна. Той обаче допълни, че такива случаи с лоши условия и обслужване има, но не са правило, а по-скоро изключение.

„Българите си остават най-желаните и платежоспособни туристи”, заяви Драганов.

„Май и юни бяха слаби заради хубавото време в Европа и лошото време в България. Много полети бяха отменени от Германия за България”, заяви хотелиерът Ростислава Димитрова.
„Сезонът започна колебливо. Втората половина на юли мина много добре. Август се очаква да бъде по-добре от юли. Очаква се септември ще продължи”, каза дългогодишният хотелиер Георги Илиев.

„Слънчев бряг” се напълни”, заяви Пламен Копчев, председател на Съюзя на собствениците  в курорта.

Снимки: btvnovinite.bg

Според Копчев профилът на туристите в „Слънчев бряг” не се е пременил след проверките за шум, организирани от Валери Симеонов. Единствената разлика е, че е „станал малко по-тих курорт”.

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA