Лимасол (Кипър), снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Никозия. Кипър отчита най-силния април за пътническия трафик след рекордната 2019 г. През май се увеличава броят на полетите към острова в разписанията на авиопревозвачите и очакванията за летните месеци са добри, показват данните за въздушния транспорт до момента, съобщи БНР.

През април на двете международни летища в Кипър са обслужени над 730 000 пътници, което представлява 85% от същия месец през най-успешната за кипърския туризъм 2019 г., съобщиха от компанията оператор на двете летища „Hermes Airports”.

През май се очаква известно намаление и пътническият поток да достигне 75% от 2019 г., тъй като това е месецът, през който традиционно започваха засилените туристически пристигания от руския пазар, отсъстващи това лято.

За първите четири месеца от началото на тази година общият пътнически трафик на двете летища в Ларнака и Пафос възлиза на близо 1,6 млн. души при само 230 000 души през същия период на 2021 г. Броят им е 70% от четирите месеца на 2019 г.

Най-много пристигат от Великобритания, Гърция, Германия, Израел.

Тези данни от старта на туристническия сезон дават надежда, че летните ваканционни месеци ще се движат много добре, коментираха от туристическите среди.

Заместник-министърът на туризма Саввас Пердиос призова туроператорите, хотелиерите и всички заинтересовани в бранша да превърнат увеличения интерес от чужбина към ваканция в Кипър в реални резервации.

През април търсенията в интернет, свързани с почивка в Кипър, са се увеличили с 25% в сравнение с април 2019 г., като са достигнали 1,5 млн. на седмица, съобщи Пердиос.

Той обясни резултата с проведените от Министерството на туризма силни дигитални кампании, чрез които островът бе популяризиран на нетрадиционни пазари в чужбина.

Заместник-министърът коментира, че е наясно, че не всички търсения ще се превърнат в резервации, но те със сигурност показват, че има интерес към посещение в Кипър.

Сподели публикацията