Slide
Slide

София. На територията на България вече има четири положителни проби за коронавирус – на 75-годишна жена в Габрово и 27-годишен мъж в Плевен, за които бе съобщено по-рано. Освен тях с положителни проби са 61-годишен мъж от Плевен, който има белодробни проблеми, както и мединицнското лице в болницата в Габрово. Изследвани са 24 проби от Плевен и 46 – от Габрово, съобщи bTV.

Какво да направим при съмнение за респираторно заболяване?

След първите положителни проби за коронавирус у нас е важно да припомним какво трябва да направи всеки, който има съмнения или признаци на респираторно заболяване. С повишено внимание трябва да бъдат онези, завърнали се от държави със случаи на заразата. При първи симптоми – болки в мускулите, температура, отпадналост – да не ходят лично при джипито си, а да се обадят по телефона и да разкажат къде са били и кога са се прибрали. След разговор с пациента по телефона джипито организира транспорт и прием в Инфекциозна клиника, където се правят изследвания. 

Снимки БТВ Новините

Поддържане на лична хигиена

да мием ръцете си с топла вода и сапун по 20 пъти на ден регулярно;

да използваме дезинфектанти;

да не пипаме носа, устата и очите си,

защото заразата се предава чрез лигавицата.

Хигиена в общуването

да не пътуваме в претъпкан градски транспорт;

да не стоим в затворени помещения с много хора;

да избягваме масовите събития;

да спазване дистанция от 1,5 м

Ето каква е ранната симптоматична разлика между грипа и коронавируса. При грипа се започва с втрисане и висока температура. Кашлицата не е първа стъпка при него. Коронавирусът е силен вирус, който атакува дълбоко рецептори в белия дроб. Започва се с кашлица и усещане за недостиг на въздух. Дишаме трудно и се появява температура.

Заради коронавируса на спортните събития в България няма да има публика, реши на извънредно заседание днес правителството.

Министерският съвет забрани износа на маски, защитни обекла заради коронавируса.

„МВР и ДАНС да използват своите сили за спекула и възникване на спекула. Да не отиват да изкупуват и след това да препродават“, призова премиерът Борисов по време на правителственото заседание.

Кабинетът реши още Министерство на здравеопазването да обезпечи, тъй като има осигурено финансиране всички необходими маски, облекла защитни, и съответно там, където няма да преоборудва, да оборудва с нови легла или каквото е необходимо, съобщи Нова тв.

Правителството реши още Министерство на здравеопазването да издаде заповед за специален режим на болниците в Плевен и Габрово заради коронавируса.

Правителството отмени и всички културни събития на закрито, включително театри, кина и всички свързани с това културни прояви. Първоначалната идея бе това да се случи само за местата, където е отбелязана инфекция на коронавирус, но то претърпя промяна.

Министърът на културата Боил Банов обаче допълни предложението и поиска да се разшири обхвата за цялата страната. „Не от гледна точка на създаване на паника, но все пак 400-500 души на затворени помещения за 2-3 часа рискът е голям“, коментира министърът.

Всички спортни събития в България трябва да се провеждат при закрити врата. Това беше предложено от Кризистния щаб за борба с коронавируса и гласувано от Министерски съвет.

В това число влизат и мачовете в Първа и Втора лига на България, като за тях бе подчертано, че трябва да се играят без публика.

„Затваряйте всичко“, заяви Бойко Борисов по време на заседанието на МС. „Ако така върви света, съм убеден, че ще отложат и Олимпиадата“, каза още Борисов.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията