Slide
Slide

София/Франкфурт. По повод случая с блокирани наши сънародници на летището Франкфурт -Хан, Министерството на външните работи незабавно се свърза с летищните власти и авиопревозвача, като от тяхна страна към момента няма допълнителна яснота относно създалата се ситуацията.

Над 150 българи са блокирани на летището във Франкфурт

15.54 – По наша информация полетът, предвиден да излети за София в 20:15 ч., към момента е отложен за 23:00 ч. Със съдействието на кореспондента на БТВ,  заместник-министър Ирена Димитрова се свърза с наш пътник на летището и поиска информация за състоянието на сънародниците ни, както и за продукти от първа необходимост, които спешно да бъдат доставени от служители на генералното  ни консулство.

18.54 – Българските граждани, блокирани на летището Франкфурт – Хан, са добре и очакват да излетят за София в 20:15 ч. местно време. Служители на генералното ни консулство във Франкфурт са на място, като са предоставили на нашите сънародници продукти от първа необходимост – вода, храна, лекарства, памперси, хигиенни материали. Летищните власти са потвърдили, че към този момент не се очаква закъснение при излитането на самолета, както беше обявено по-рано.

21.01- Самолетът на „Уиз еър“ със 150 български граждани на борда кацна успешно у нас, съобщи БНР. Той излетя от летището Франкфурт- Хан с близо едно денонощие закъснение. Докато полетът беше отлаган многократно по различни причини, пътниците прекараха близо 10 часа вътре в самолета, а останалото време на летището. Българсктото консулство във Франкфурт им помогна с храна, вода и медикаменти.

Очаква се самолетът да се приземи в София малко след полунощ.

Служители на генералното ни консулство във Франкфурт са предоставили на нашите сънародници продукти от първа необходимост- вода, храна и хигиенни материали.

150 пътници на полет от Франкфурт-Хан за София са прекарали цялата нощ в самолета, с който е трябвало да летят за София. Полетът на авиокомпания „Уиз еър“ е отлаган многократно с различни обяснения.

В началото им казали, че полетът ще закъснее с 30 минути, тъй като пистата е заледена. След половин час пък отложили с още излитането, тъй като самолетът бил замръзнал.

След това се наложило отново да чакат почистване на пистата – поне според обясненията на екипажа.

В крайна сметка така и не излетели, а на летището нямало кой да отвори вратите и да позволи на пътниците да напуснат самолета.

Наложило се хората да останат в него до 7 сутринта.

Сред пътниците има и 12 бебета.

Българите смятат да съдят „Уиз еър“ (Wizz Air) колективно, както и да настояват за обезщетение. Авиокомпанията не отговаря на въпроси за случая.

От външното ни министерство са поискали информация за състоянието на сънародниците ни, както и за продукти от първа необходимост, които спешно да бъдат доставени от генералното ни консулство.

Сподели публикацията