Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Каунас. Трите балтийски държави Естония, Латвия и Литва са се споразумели да затворят границите си за руснаци, които пътуват от Русия и Беларус, съобщи Ройтерс. Латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс обяви на пресконференция, че  страните очакват забраната да влезе в сила в средата на септември, след като получи официално одобрение от националните правителства.

„През последните няколко седмици и месеци пресичането на границата от руснаци с шенгенски визи сериозно се увеличи. Това се превръща в въпрос, който засяга обществената сигурност, както и морален и политически“, каза той на пресконференция в Литва.

Европейската комисия предлага пълно спиране на прилагането на споразумението за визови облекчения с Русия, поскъпнаха визите за руснаците

Трите страни ще връщат всички руски граждани с визи, обяви БНР. Изключения ще се правят по хуманитарни и семейни причини, както и за шофьори на товарни камиони и дипломати. Преките полети между Русия и ЕС са спрени, след като през февруари Русия нападна Украйна. Инициативата на балтийските републики е първа по рода си в ЕС, отбелязва Ройтерс.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA