Slide
Slide

Букурещ. Румънската нискотарифна авиокомпания „Блу Еър“ (Blue Air) съобщи днес, че до понеделник, 12 септември, всички планирани полети от летища в Румъния ще бъдат спрени, предаде БТА, позовавайки се на Аджерпрес и прессъобщението на компанията.

Според представители на авиопревозвача спирането на полетите се дължи на факта, че заради запориране на всички сметки на компанията от министерството на околната среда „Блу Еър“ се намира в невъзможност да покрие текущите си разходи за извършването на ежедневни полети.

„За съжаление, блокирането на всички банкови сметки на „Блу Еър“ се случи малко след публичните изявления и директните призиви за „спиране на купуването на билети на Блу Еър“, разпространени в публичното пространство от високопоставен представител на румънската държава, а именно от председателя на Националната агенция за защита на потребителите“, посочват представителите на компанията.

30% ръст на пътниците отчита „България Еър“ през 2022 г.

Те заявяват, че тези изявления са предизвикали „съществено разрушаване на доверието на пътниците в „Блу Еър“, което е довело до загуби в размер на над 5 млн. евро“.

„Блу Еър“ е най-голямата румънска авиокомпания по брой превозени пътници, с бизнес модел с изключително ниски разходи и подход, ориентиран към пътниците, отбелязва Аджерпрес. Компанията разполага с екип от около 700 професионалисти и използва самолети Боинг 737. През 17-те години на своята дейност „Блу Еър“ е превозила повече от 32 милиона пътници и е пропътувала повече от 340 милиона километра.

Телевизия Диджи 24 съобщава, че на международното летище „Отопени“ в Букурещ е настъпил „истински хаос“, след като някои пътници са се оказали с отменени полети. Персоналът на самолетите, включително пилотите и стюардесите на компанията, са изпратени у дома, тъй като няма да летят от румънските летища до 12 септември.

Министърът на околната среда Танжош Барна заяви, че „Блу Еър“ не е спазила закона за сертификатите за парникови газове, подобно на други авиокомпании, и сега трябва да деблокира ситуацията и да се обърне към администрацията на Фонда за околната среда, за да получи разсрочване на дълга от 28 милиона леи (5,81 милиона евро).

„До тази ситуация се стигна, защото „Блу Еър“ не спази закона“, заяви министърът.

От своя страна премиерът Николае Чука заяви, че е разговарял с министъра на околната среда, след като „Блу Еър“ обяви спирането на полетите.

Премиерът е поискал решения за деблокиране на ситуацията, тъй като „не можем да оставим румънците да чакат на летищата, от които трябваше да пристигнат в страната“. Чука заяви, че отменените полети са засегнали 3000 пътници.

Сподели публикацията