Снимка БНТ
Slide
Slide

София. Бежанците трябва да решат до 15 ноември дали да отидат в държавни бази. Това са държавните хотели на ведомствата, там, където почиват всички български държавни служители и семействата им, това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Ние ги местим от едни хотели в други. Да, има различни категории,, някои не са пригодени за зимата, в момента ги пригодяваме, слагаме печки и климатици където трябва, но условията са повече от добри. Дадохме срок от 15 дни, за да не е шоково и да могат бежанците да решат дали искат да се преместят.

В базите има има интернет, топла вода, отопление, увери Димитров. Има обаче твърде много хора и твърде много интереси и с получава игра на развален телефон.

„Бежанците и хотелиерите могат винаги да се възползват и от националния ни портал, където на три езика могат да получат информация как става самото преместване. Държавата се е погрижила и за това“, каза Димитров.

Държавата поема ангажимент да плати на хотелите престоя на бежанците до 15 ноември. Оттам нататък те могат да останат ако решат да си плащат или ако хотелът реши да им плаща

„България се грижи най-добре от целия ЕС за своите бежанци – платили сме най-много средства и от ден първи те са настанени в хотели. Това е невероятен имидж пред Европа – солидарност и съпричастност, но просто финансите ни свършиха“, добави министърът.

По данни на финансовото министерство сме платили около 520 млн. лв., като конкретно министерството на туризма е платило 186 млн., която ще нарасне до 220 млн. лв. 95% от тази сума е от еворфондове, подчерта Илин Димитров.

Зимният туристически сезон ще е рекорден, той ще е между 5 и 7 процента по-силен от миналогодишния, който отново беше рекорден, прогнозира служебният министър на туризма Илин Димитров.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA