Slide
Slide

Мярката 60/40 в туризма продължава до началото на сезон Лято 2021, заяви вицепремиерът

София. Туристическият бранш вече има готовност да осигури над 5 хиляди легла за настаняване на болни от Ковид-19. Легловата база е по области на цялата територия на страната. Това обяви в предаването „Още от деня“ по БНТ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Тя подчерта, че трябва да спрат спекулациите, че Министерството на туризма ще обявява конкурс за хотелите, които ще осигуряват легла за настаняване на хора с Ковид-19. „Няма такова нещо. Идеята е социална, браншът излъчи местата за настаняване, които в момента не работят и биха могли да осигурят такъв тип услуга. Това е в компетенциите на здравните власти – когато е необходимо и те поискат леглата, както и посочат какви работници са необходими, за да се обслужват настанените, те ще бъдат осигурени“, каза Николова и изрази надежда да не се стигне дотам да се налага да се осигуряват допълнителни легла за болни.

Павлин Косев, ВАРХ: Туризмът задължително трябва да бъде част от четирите основни стълба от Плана за възстановяване

Николова припомни, че такъв подход са приложили и през летния сезон, когато е имало посочени хотели за карантина, но не се е наложило да бъдат ползвани. „Това няма да бъдат болници, а места за настаняване за хора с по-лека форма, където могат да се изолират от семействата си“, каза още вицепремиерът.

По отношение на състоянието на туристическия сектор, пострадал най-тежко от кризата, министър Николова припомни, че мярката 60/40 е спасила над 30 000 работни места в бранша. Затова тя ще продължи и през зимния сезон, и до началото на летния сезон.

За държавна помощ по линия на средствата, отпускани от ЕС, могат да кандидатстват всички фирми, които са коректни и отговарят на поставените условия, увери Николова. Тя добави, че се обмислят условията, при които да се подпомогнат и екскурзоводите.

В навечерието на зимния туристически сезон министър Николова очерта тенденцията за активна реклама на България като 4-сезонна туристическа дестинация. Тази кампания вече е доказала ефекта си: увеличил се е интересът както на нашите граждани, така и от съседните балкански страни.

Има министерски указания, разпространени в курортите, за стриктно спазване на противоепидемичните мерки, започват и проверки, категорична беше Марияна Николова. Тя успокои тези, които работят на първа линия в борбата с COVID, и имат право на ваучери за почивка в наши туристически обекти, че срокът им е до ноември 2021 година.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията