Риад. Неомъжените чуждестранни двойки вече ще могат да наемат хотелски стаи заедно в Саудитска Арабия като част от нов визов режим, обявен от правителството на кралството, съобщава BBC. На жените също ще бъде позволено да отсядат сами в хотелските стаи. Преди това двойките трябваше да докажат, че са женени, преди да получат хотелска стая в Саудитска Арабия. Новият ход идва на фона на усилията на саудитското правителство за растеж на туристическата индустрия.

Саудитска Арабия отваря вратите си за чуждестранни туристи

Какви са новите промени?

В миналото двойките трябваше да предоставят документи, доказващи брака, но сега тези правила са облекчени за чужденците.

„От всички граждани на Саудитска държава се изисква да покажат фамилна карта или доказателство за връзка при проверка в хотели“, се казва в съобщение на Саудитската комисия за туризъм и национално наследство.

снимка Reuters

„Това не се изисква от чуждестранни туристи. Всички жени, включително саудитските, могат да резервират и отсядат сами в хотели, предоставяйки лична карта при настаняване.“

Новите визови разпоредби посочват, че от туристите жени не се изисква да се прикриват изцяло, но все още се очаква да се обличат скромно.

Алкохолът остава забранен!

Отдавна разглеждано като едно от най-консервативните за туристи места на земята, Саудитска Арабия се опитва да смекчи имиджа си в очите на чуждестранни туристи и инвеститори. Престолонаследникът Мохамед бин Салман наскоро направи някои съществени промени в ултра консервативното кралство. Саудитска Арабия позволи на жените да пътуват независимо и да шофират.