Slide
Slide

Париж. Френската столица Париж забранява туристическите автобуси в центъра на града. Управата на многомилионния мегаполис не иска големите, дизелови двигатели да замърсяват въздуха, съобщи БНТ. Жан-Франсоа Мартен от кметството в Париж коментира пред агенция Ройтерс, че туристическите автобуси „заемат прекалено много място, пречейки на трафика и замърсяват въздуха.“

Ще бъдат подготвени места за паркиране извън центъра на града, където ще трябва да спират автобусите. До някои забележителности ще е възможно да се процедира както досега, автобусите да докарват туристите сравнително близо, но това ще е позволено само ако има места за тях на специално разчертаните автобусни паркинги.

Очаква се депутатите да приемат нов закон, който да дава на кметската власт повече правомощия да налага употребата на велосипеди и електрически скутери. Кметството на столичния град призовава туристическите гидове да се ориентират към организирането на велосипедни обиколки, както и пешеходни турове с инструкции чрез слушалки. Франция е най-посещаваната страна в света, като през 2018 г. е приела 89,4 милиона туристи.

Сподели публикацията