Снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Букурещ. От тази вечер, 6 март 2021 г., от 21:00 ч. при влизане в Румъния ще бъдат в сила ограничителни мерки, защото България е включена в списък с държави от т.нар. жълта зона.

По информация на посолството ни в Букурещ пристигащите от нашата страна, които представят отрицателен PCR-тест, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт), подлежат на домашна карантина от 10 дни.

Ето кои дестинации резервират българските туристи в началото на март, вижте кои са едни от най-атрактивните предложения

Ако престоят е до три дни (72 часа) и е представен отрицателен PCR-тест, направен до 72 часа преди влизането в Румъния, карантина не се налага.

Пристигащите от България, които при влизане в Румъния не представят такъв тест, подлежат на домашна карантина от 14 дни.

Отрицателният резултат от PCR-теста може да бъде под формата на документ (на български и на английски език), на хартиен или електронен носител, но трябва да е издаден от оторизирана лаборатория и да съдържа идентификационните данни на тествания.

Тез Тур с жест към дамите по случай 8-ми март, резервациите за Хургада са с 50 евро отстъпка до неделя

Не се изисква тест за деца на възраст до три години включително, както и за ваксинирани (и с втората доза) и преболедували COVID-19 през последните 90 дни.

Важно! Транзитно преминаващите през територията на Румъния лица, пристигащи от държави от т.нар. жълта зона, включително България, не са посочени сред изключенията от изискването за представяне на отрицателен RT-PCR тест.

https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/2312-lista-state-cu-risc-epidemiologic-ridicat-4-03-2021/file

При нужда от съдействие българските граждани  могат да се обръщат към: посолството на Република България във Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 и на мейл Consular.Bucharest@mfa.bg

Начело в „опасния“ списък е Чехия – 1395 случая на 100 000 души. Молдова, Италия, Испания, Франция, Австрия и Обединеното кралство също са в списъка. Там са и Сейшелите, които наскоро обявиха, че отварят границите си за туристи от 25 март. България се върна в списъка за съжаление на хотелиерите в страната ни, тъй като не малка част от гостите от чужбина са именно от северната ни съседка. Включването на страната ни в списъка бе очаквано на фона на високия ръст на носители на коронавируса у нас през последните две седмици. Румъния обяви, че Швейцария и Португалия излизат от жълтия списък.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията