Slide
Slide

Лондон. Министърът на туризма Николина Ангелкова поздрави всички участници на българския щанд на туристическото изложение World Travel Market (WTM) в Лондон, което започна на 4 ноември и ще продължи до 6 ноември. Борсата е най-голямата на световно ниво, предназначена за професионалисти, а тази година е нейното 40-о юбилейно издание, припомня BGtourism.BG.

25 български компании и общини се представят в 40-ото туристическо изложение World Travel Market в Лондон

България е традиционен участник в изложението, като в това издание се включва с национален щанд с площ от близо 296 кв. м. Основен акцент в представянето на страната е културно-историческият туризъм, като всички посетители ще могат да се запознаят и със специализираните ни продукти в сферата на балнео- и СПА, еко- и селския туризъм. На щанда ще има и информация за основните услуги, свързани с възможностите за пътувания и ваканция на море и за ски.

Слоганът BULGARIA – A DISCOVERY TO SHARE е един от символите на българския щанд на лондонската борса, а рекламни визии на страната посрещат гостите и участниците на входа на залата.  В дните на световния форум на щанда на България е предвидена и разнообразна анимационна програма, която представя традиционни занаяти и елементи от автентичния ни фолклор.

Освен да видят България, всички, които посетят националния щанд, ще могат и да я „вкусят“. Предвидени са ежедневни дегустации на традиционни специалитети и родни бели и червени вина, които ще бъдат презентирани от сомелиер.

На българския щанд освен Министерството на туризма се представят още 26 участника, сред които са представители на общини, туроператори, туристически агенти и места за настаняване.

WTM е най-голямата борса за професионалисти от туристическата индустрия в света. През 2018 г. броят на участниците се е увеличил с 3% до над 51 400 в сравнение с 2017 година (около 49 680). Общият брой посещения за трите дни на борсата за професионалисти е достигнал близо 89 000. Представителите на международни медии са се увеличили до 2 700. Очаква се тазгодишното издание на World Travel Market да привлече още по-голям интерес.

Министър Ангелкова проведе работна среща в Лондон с министъра на туризма на Египет д-р Рания Ал-Машат

 В рамките на  World Travel Market българският министър на туризма разговаря също с гръцкия си колега Хари Теохарис и с Талеб Рифай,  генерален секретар на СОТ до 2017 г.

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с министъра на туризма на Арабска република Египет д-р Рания Ал-Машат. Двете разговаряха в рамките на международното туристическо изложение World Travel Market (WTM) в Лондон. Основен фокус на дискусията бе обсъждането на мерки, с които да се насърчи туристическият обмен между двете страни.

Обсъжда се организацията на официално посещение в Египет, в което да се включат представители на държавната администрация, на българския туристически бизнес и местната власт, заяви министър Ангелкова. Очаква се да бъдат проведени B2B срещи между делегати от двете страни, на които да се коментират инициативи за повишаване на пътуванията в България и Египет. Работната визита ще е в продължение на подписания през месец май в България Меморандум за разбирателство между Министерството на туризма на Република България и Министерството на туризма на Арабска република Египет.

Министър Ангелкова и д-р Рания Ал-Машат дискутираха и възможностите за организиране у нас на Българо-египетски туристически форум, в който да участват представители на бранша от двете страни. На срещата министър Ангелкова постави въпроса за създаване и на съвместна работна група, чиято първа сесия да се проведе в България през следващата година. По този начин ще се задълбочи сътрудничеството и ще има възможност за обмен на опит и добри практики, които допринасят за устойчивото развитие на туризма.

В рамките на работното си посещение в Лондон министър Ангелкова се срещна и с министъра на туризма на Република Гърция г-н Хари Теохарис.

Гърция е ключов туристически пазар за нас, броят на посещенията от южната ни съседка я нареждат на 2-ро място сред топ дестинациите за входящ туризъм, заяви министър Ангелкова. За периода януари-септември 2019 г. туристическите посещения от Гърция у нас са над 892 хил. и се увеличават с 4,7 на сто спрямо същия период година по-рано.

Двамата министри обсъдиха създаването на съвместни проекти за привличане на туристи от далечни пазари като Китай, Япония и САЩ. Министър Ангелкова подчерта, че важен акцент в работата ни е насърчаването на посещенията от тези страни, които традиционно избират пътувания в няколко близки държави.

Министър Ангелкова разговаря и с Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН в периода 2009-2017 г. Те коментираха напредъка в туризма, както и инициативи, които биха допринесли за още по-високи постижения в сектора.

Министър Ангелкова проведе работна среща в Лондон с председателя на борда на директорите на Саудитската комисия по туризъм и национално наследство Ахмед Ал-Хатииб

Българският министър обсъди нови инициативи с президента на Полската туристическа организация Роберт Анджейчик

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща в Лондон с председателя на борда на директорите на Саудитската комисия по туризъм и национално наследство Ахмед Ал-Хатииб в рамките на туристическото изложение World Travel Market (WTM), което се провежда за 40-и път в британската столица.

Кралство Саудитска Арабия е изключително важен партньор за България и се стремим да развиваме добри отношения в области, които са от стратегическо значение за нашите страни, поясни министър Ангелкова. Тя благодари за топлото посрещане по време на миналогодишното ѝ посещение в столицата Рияд и добави, че България предлага както много добри условия за туризъм, така и за инвестиции.

Важно е да продължим да реализираме ангажиментите, поети в рамките на Меморандума за разбирателство за сътрудничество в областта на туризма между Саудитската комисия по туризъм и национално наследство на Кралство Саудитска Арабия и Министерството на туризма, бе категорична министър Ангелкова. В тази връзка тя отправи покана към г-н Ал-Хатииб за участие във втория международен инвестиционен форум, който ще се организира през 2020 година у нас, обсъдено бе и предложение за провеждане на двустранен бизнес форум. Министър Ангелкова заяви, че подобряването на въздушните връзки между България и Саудитска Арабия биха допринесли за увеличаване на потока от туристи, което е от изключително значение за двете държави.

По време на най-голямата в света туристическа борса за професионалисти министър Ангелкова разговаря и с президента на Полската туристическа организация Роберт Анджейчик. Полша е важен и желан партньор за България и е необходимо да засилим двустранните си отношения, за да могат повече полски граждани да разпознаят България като целогодишна дестинация и обратно, заяви министър Ангелкова. Тя добави, че страната ни е място не само за морски и зимен туризъм, но и за културно-исторически, балнео- и СПА и е важно посетителите от Полша да опознаят природното и културното ни богатство.

През миналата година страната ни е посрещнала над 425 хил. полски туристи, което е увеличение със 7,9% спрямо 2017 г., а българските граждани, разгледали Полша, са близо 74 хил. – увеличение с 10,5 на сто. През 2019 г. от януари до септември броят на туристическите посещения от Полша възлиза на над 391 хил.

Българският министър заяви пред г-н Анджейчик, че се планира официално посещение в Полша в началото на следващата година, на което да бъдат обсъдени конкретни предложения за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави и националните туристически асоциации.

Министър Ангелкова се включи и в срещата на високо ниво, организирана от Световната организация по туризъм към ООН „Технология за развитие на селските райони“ като част от програмата на World Travel Market (WTM) в Лондон. Акцент на форума бяха политиките в туризма и селското стопанство, които дават възможност на общностите да се развиват чрез иновации.

Сподели публикацията