Отпадането на американските визи за български граждани ще обсъдят българският външен министър Екатерина Захариева и държавният секретар на САЩ Майк Помпео във Вашингтон, съобщи БНР. Това е първата официална среща между двамата по покана на Помпео.
„Разбира се, ще използвам тази възможност освен за важните двустранни отношения, за състоянието в света, което за съжаление, все по-напрегнато става в някои региони, да разговарям и за нещата, които интересуват нас. Мисля, че ще проуча въпроса и в тази посока – и за визите, и за социалната спогодба, и за неща, които съм сигурна, че ще облекчат страшно много вашия живот“, каза министърката.
В кръга от теми, по които двамата ще разговарят, ще бъдат включени още двустранните отношения, изваждането на България от списъка за наблюдение по търговския закон, преминаването на страната ни в по-добрата група 2 по отношение трафика на хора, диверсификацията на енергийните доставки, стратегическите партньорства в областта на отбраната и въоръжените сили, както и просперитета и стабилността на Западните Балкани.
Пред българската общност във Вашингтон Екатерина Захариева заяви: „В този сложен свят с тежък международен дневен ред няма как да успяваме без нашите най-добри посланици – българите зад граница… Много бих искала повече от вас, да започнат да се връщат в страната. Знам, че още много трябва да направим, за да убедим да започнат да се връщат повече хора, отколкото напускат, но миналата година имаме, за първи път от 27 години, изравняване на хората, които напускат, и хората, които се връщат“.
По думите на Захариева, на първо място българите в чужбина се интересуват от възможностите за реализацията и за работа у нас, но не само:
„Средата, в която живеят, доверието в институциите и в държавата и това са неща, за които, и трите трябва да работим, тоест няма как само доходите да привлекат българите да се върнат“.
За да бъдат по-добре информирани сънародниците ни, българските посолства ще бъдат отворени да дават повече информация за това какви са възможностите за работа и реализация в България.
  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията