Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Москва. Консулската служба към посолството на България в Москва спира за неопределено време приема на документи за туристически визи и визи за собственици на имоти, съобщи Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР). Не е известно колко дълго ще продължи паузата в процеса на издаване на виза. Решението е временно и българската страна ще търси възможности да поднови издаването на визи в Русия.

Според туроператорите българското консулство в Москва ги е уведомило за временното спиране на приема на документи за туристически визи и визи за собственици на имоти „поради настоящата извънредна ситуация“.

Поводът е обявяването в петък, 5 август, на 14 служители на дипломатическите мисии и консулските служби на България в Русия за персони нон грата.

“Тази стъпка на руската страна е отговор на решението на българските власти да експулсират от страната 70 руски дипломати и технически служители на руските дипломатически ведомства, включително руските генерални консули във Варна и Русе”, съобщават от АТОР.

От Асоциацията посочват, че поради недостиг на служители консулската служба на Руското посолство в България и Генералното консулство на Руската федерация във Варна частично преустановили работата си. Генералното консулство на Руската федерация в Русе преустанови работа. Генералното консулство на България в Екатеринбург е временно затворено, допълват от АТОР.

Българските визови центрове в Москва, Екатеринбург и Санкт Петербург (включително регионалните визови центрове) поради „технически причини“ не приемат заявления със заплащане на консулска такса от 25 март. Документи могат да подават само кандидати, които са освободени от заплащане на консулска такса.

В други случаи, включително за получаване на визи за туристически пътувания до България, от края на март руснаците се обръщат към генералните консулства на България в тези три града,

Сега тази опция е временно недостъпна. Колко дълго ще продължи паузата в процеса на издаване на визи, не е известно. Възобновяването на работата на консулската служба на България в Русия ще бъде съобщено допълнително”, допълват още от АТОР.

МВнР: Българските консулски служби в Русия не са преустановили приема на документи и обработката им

Сподели публикацията