Slide
Slide

Кричим. Дворецът в Кричим отвори врати за посетители. Засега безплатно, но се обмисля и входна такса. С парите ще бъде поддържано стопанството, в което двама български царе са ходили на лов, съобщи bTV.
През студените месеци от годината цар Борис Трети е използвал работния си кабинет в Кричим. Той е с двойна врата заради конфиденциалност, все още там е и запазеният в чудесно състояние след 77 години телефон с шайба, който е имал и секретарски функции.

Проектът е на български архитект, мебелите са от Виена, а атмосферата семейна. И в резултат раполагаме с официална резиденция за Южна България на последния български владетел от Третото българско царство. Началото й е поставено от цар Фердинанд през 1902 година, но доизграждането и разширяването се поема в началото на 30-те от неговия син – цар Борис.

Снимки bTV

В къщата има зала, в която са запазени отстреляни лично от цар Фердинанд и цар Борис благородни елени.


Редки дървета и растения, лопатари, мусони, сърни и фазани се срещат в парка и ловното стопанство към резиденцията. 55 стаи, 12 къпални, всички от които функционират и до днес.
В своя райски кът царят рядко имал официални срещи, но затова пък канел чуждестранни гости на лов. След 1948 година домакини вече са дейците на БКП Вълко Червенков, Тодор Живков и Пенчо Кубадински. На масата все още има място за 24 гости.
Официалната трапезария на царското семейство в Кричим е запазена в автентичен вид, както и сервизите от фин костен порцелан.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA