Slide
Slide

Гръцкият отстров предлага на туристите 450 паунда на месец, за да живеят на него! Парцел земя за всеки бъдещ местен също е осигурен!

Гергана Желева

Антикитера, Гърция. Непознат за много туристи, остров Антикитера, разположен между Крит и Китира, търси нови обитатели, тъй като засега той е дом само на 24 души, които се увеличават най-много до 40 през лятото. До самотния остров може да Ви отведе 45-минутен полет от Атина, а ако решите да станете негови жители, ще получите 3-годишна стипендия от главния спонсор на проекта – Гръцката православна църква, съобщава „Сън“.

Най-подходящи кандидати са всички млади семейства, готови да подпомогнат растежа на населението на острова, което постепенно намалява от началото на 20-ти век насам. Накъде се отправят младите местни? – Към по-оживените гръцки острови, за да си намерят работа по-лесно.
Въпреки това гръцкият уебсайт “iefimerida” твърди, че Антикитера може да предложи на обитателите си да изкарват прехраната си по много начини – като рибари, строители или сладкари например. Кметът на острова Андреас Харалакис пък добавя: “Търсим множество семейства, които да “съживят” острова ни.”

Не е тайна защо Антикитера не е сред най-популярните места в Гърция. Островът далеч не се вписва в представата ни за модерно или дори съвременно – на него няма нито една банка, няма и банкомати, а магазините са само няколко. Нестандартното място разполага с един малък хранителен магазин, в който можете да намерите основни храни и сортове вина, както и зеленчуци, производство на местни жители. За сметка на това обаче населяващите острова използват електричество и имат достъп до интернет.
И докато при кандидатстването по проекта гръцките семейства са с предимство, предложението важи и за хора от други националности. Според сведения от местни до този момент са одобрени 4 семейства.
За да научите повече за инициативата и как можете да участвате, влезте в уебсайта на острова или звъннете в местната община: +30 2736033004.

Сподели публикацията