Slide
Slide

Банско. “Малкото студенти, които ще празнуват тази година се делят на такива, които са избрали къщи за гости и залагат на купоните в компании до 15 души, а другата част ще отседне в хотелите, където ще замени механите и дискотеките с процедури в СПА центрове”, заяви по радио София (БНР) собственикът на bgtourism.bg Руслан Йорданов.

Банско ще посрещне 90% по-малко студенти спрямо миналата година.

Историята на празника

На 8 декември българските студенти празнуват. Студентският празник се чества от 1903 г., когато се е отбелязвал 15-годишният юбилей на Софийския университет. Официално 8 декември е обявен за неучебен ден и за празник на всички български студенти на заседание на Съвета на ректорите от 28 октомври 1994 г.

Картината преди година

Банско през последните години се оформи като център на празненствата на студентите.

Миналият декември всички механи и хотели бяха резервирани в Банско.

Курортното градче посрещна над 20 000 студенти от цялата страна, които го бяха избрали, за да отбележат 8 декември. Механите в Банско буквално се пръскаха по шевовете. Тази година обаче заведенията ще останат под ключ заради заповедта на здравния министър. Това е основната причина голяма част от туроператорите и студентите да се откажат да организират празника в Банско. Другата причина е ограничението на групите до 15 души. Всички знаем, че празникът се превръща в голям купон заради големия брой хора, които се събираха в ресторантите и дискотеките за 8 декември.

Снимки Рапсоди Травел

Тази година

Въпреки сложната ситуация с Ковид-19 още от лятото са започнали резервации за 8 декември, а през септември голяма част от местата за настаняване, основно в Родопите и малка част по Черноморието, са били резервирани. С увеличаване на броя на носителите на вируса, рязко се променя картината – големи групи студенти правят отмяна на резервации.

3-4 са основните играчи на пазара сред туроператорите, които организират големите купони за 8 декември. Каква е ситуацията при тях?

Една от фирмите, която миналата година е събрала 4 000 студенти – тази година няма да прави организация за празника.

Имали са 600 резервации, но всички били отменени, основната причина – неработещите ресторанти.

Друг туроператор миналата година е имал 2 000 студенти. През ноември т.г. отчита 500 резервации, но днес са останали само 100 – всички за хотели в Банско. Компанията ще се съобрази със заповедта на здравния министър и препоръките на министъра на туризма – да няма събиране на повече от 15 души, както и да се спазват всички мерки за безопасност. Според туроператора

миналата година студентите са наблегнали на забавленията в ресторантите, а тази година ще се глезят в СПА центровете.

Повечето ще бъдат за две нощувки, които включват закуски и вечери, а цената на пакета варира между 100 и 150 лева в зависимост от категорията на хотела.

България пуска на всичките си граници полезна брошура за Ковид-19 на 9 езика

Днес вниманието ни е насочено към къщите за гости, където репортерски проверки установиха, че има собственици, които са готови да заобиколят мерките на правителството и да посрещнат повече от 15 души накуп.

Колко са точно къщите за гости в България?

От Министерството на туризма посочват, че около 3 500 са къщите за гости в страната.

Над 3 400 имат профил в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) и могат да функционират. По морето има малко под хиляда къщи за гости. В цялата община Банско има 145 къщи за гости с близо 2 000 легла. В община Самоков, където се намира Боровец, има 88 къщи за гости, а заедно в община Чепеларе и община Смолян, на чиито територии е другият ни предпочитан зимен курорт Пампорово – 151 къщи за гости.

Антон Анастасов: Пампорово е едно от местата, където туристите се радват на чист въздух и повишават имунната си система

Реакцията на управляващите

Изключително бързо и адекватно реагира вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която остана възмутена от къщи за гости, които смятат за заобиколят разпоредбите за студентския празник. В края на ноември тя веднага сезира РЗИ, Комисията за защита на потребители и МВР за извършване на масови извънредни проверки в къщи за гости и в хотели по повод отбелязването на студентския празник 8 декември.

Марияна Николова на проверки в Банско, снимка МТ

Николова изрази своето възмущение и недоумение от поведението на някои икономически субекти, решили да погазят законите в страната. Тя бе категорична, че ако при извършването на тези проверки бъдат установени нарушения, то съответният обект ще бъде затворен до края на сезона и ще понесе цялата строгост на закона за погазване на правилата.

Министър Николова увери, че ще се действа безкомпромисно спрямо нарушителите, защото безскрупулното поведение на само един е достатъчно да доведе до трайни поражения върху имиджа на всички хотели и курорти.

В момента в ход е мащабна рекламна кампания на Министерството на туризма в цялата страна и в чужбина под мотото „Зимните спортове укрепват вашето здраве“.

Имиджова рекламна кампания на България тръгна по спирките в Истанбул и върху билбордове из страната ни

Мисията и визията за националната туристическа реклама в следващите месеци включват утвърждаване на доверието и налагане на положителен имидж на България като безопасна, сигурна и предпочитана туристическа дестинация, предлагаща  устойчив, разнообразен и висококачествен  туристически продукт през четирите сезона на годината.

Основно ще се разчита на българските туристи, както и на гости от съседните държави.

Тук може само да предполагаме какви огромни щети за българския туризъм ще има, ако в резултат на празника възникне огнище на Ковид-19. Примерът от австрийските зимни курорти още не е забравен.

Министърът на туризма започва проверки в къщите за гости, ще бъде безкомпромисна

След реакцията на Марияна Николова наша проверка установи, че къщи за гости са отменили резервациите на големи групи над 15 души, за да могат да съхранят бизнеса си.

В момента хотелите и СПА центровете в България са изпълнили всички мерки –

отговарят на всички сериозни и високи изисквания за безопасност и хигиена, на видни места са поставили информации за мерките, дезинфекцира се – това са едни от най-чистите места в страната.

Хотели в Пампорово посрещат туристи

Настоящите мерки са в сила до 21 декември, като целта е ако те се спазват и дадат резултат, то след тази дата хората да могат да се събират за Коледа и Нова година, да пътуват, да отворят заведения, колелото на икономиката постепенно да се завърти. Националният ни авиопревозвач обяви, че за празниците пуска допълнителни полети до много европейски столици.

За празниците „България Еър“ пуска допълнителни полети до Париж, Цюрих, Амстердам, Лондон, Франкфурт, Берлин, Брюксел и Атина

Именно заради това контролът ще бъде голям на празника на студентите и няма да се допусне до нови огнища и безотговорно поведение, както на собственици на места за настаняване и заведения, така и на туроператори.

Друг е въпросът обаче, че част от мерките си претиворечат – като пример може да се посочи, че инидивдуални и колективни спортове за лица до 18 години са забравени в момента, а на ледените пързалки в страната е пълно с деца.

От друга страна пък мерките буквално тикат в малки помещения до 15 души. Това безопасно ли е? Остава личната отговорност, а най-губещ се оказва  туризма, защото хотелиери и туроператори понасят незапомнени загуби, които поставят на карта тяхното съществуване, коментира още Руслан Йорданов.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията