Slide
Slide

Букурещ. Министерство на външните работи на Румъния излезе с остра официална позиция по повод последните изказвания на премиера на България Бойко Борисов, в които твърди, че румънски туристи разпространяват чумата по свинете в България.

В декларацията се казва:

„Освен техническата информация на Националната санитарно-ветеринарна служба и Националната служба за сигурност на храните, която ще предоставим на българските власти, като отговор на злощастните думи на българският премиер Бойко Борисов, няма как да не изразим нашето учудване и разочарование от начинът, по които българският премиер се отнася с румънските туристи, особено, когато те допринасят значително за растежа на българският БВП.“ – информацията съобщи журналистът Владимир Береану.

„Сигурен съм, че чумата я докараха румънските туристи. 57 000 коли влизат от Румъния всеки ден през „Дунав мост“. Ходят, ядат, хвърлят. Няма какво да направим. ЗамогнАха се хората. Сега ходим и чистим, чистим“, заяви премиерът на България Бойко Борисов на среща с кметовете на протестиращите срещу чумата села в Пазарджишко, на която участва и земеделският министър Десислава Танева.

Хората в Североизточна България са изключително разревожени румънските власти да не вземат строги мерки и да не спрат своите съграждани да не пътуват за ваканции у нас. Румънските туристи са едни от най-многолюдните в хотелите в Албена, Балчик, Каварна, Шабла, в трите голф игрища, в Златни пясъци и другите курорти в района на Варна. Вече повече от 10 години те спасяват туризма и драстични мерки на северните ни съседи биха довели до големи съкращения на хора и затваряне на хотели. „Какво ще се случи с туризма в Балчик?“, разтревожено се питат хората в социалните мрежи, които разпространяват острата реакция на румънското външно министерство.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA