Slide
Slide

Крушуна. Природни гледки, изпълващи погледа, но и душата, с красота, очарование и величественост; сменящи се сини и зелени краски, рисуващи още по-пъстри и радващи сетивата картини – всичко това можем да видим и усетим сред най-голямата травертинова каскада на Балканския полуостров – Крушунските водопади. Редки растителни и животински видове, водни каскади и тайнствени пещери посрещат туристите. А интересът е голям не само сред сънародниците ни, но и от израелци, французи, англичани, а преди войната в Украйна – и от украинци и руснаци. Тази година има изключителен ръст на туристите от Румъния. През 2021 г. водопадите са посетени от около 100 хиляди души, разказа за БТА кметът на община Летница Красимир Джонев.

Наред с природните дадености има и забележителни исторически факти за района на Крушунските водопади

Джонев разказа, че през 14-ти век мястото се е ползвало от монаси исихасти. Самият основоположник на Търновската книжовна школа, патриарх Евтимий, и отшелници са обитавали пещерите на Крушунските водопади. „Смята се, че той с неговата група оттук, от нас, поставя началото на Търновската книжовна школа“, добави кметът.

Според него още по-древни факти показват, че по времето на император Адриан районът на Крушунските водопади е бил граница на Римската империя. Доказателство за това са останките от римски крепости в този район. „Походите на римляните към днешна Румъния и някогашна Тракия започват именно от района на Крушунските водопади, тъй като това са първите възвишения след Дунавската равнина на юг. Мястото е било изключително подходящо за наблюдателни съоръжения и кули в района на римските крепости, откъдето римляните са имали възможност да следят действията и атаките“, разказа Красимир Джонев.

Днес мястото е подходящо за разходка и отдих сред прохлада и спокойствие

Има три маршрута. Най-краткият е до големия водопад, до който човек може за час да отиде и да се върне. Другият, който е най-дългият и труден, е до извора и пещерата „Водопада“, в която също може да се влезе. Тя е изцяло водна пещера, с тераси и езера вътре, а влизането отнема 4-5 часа. Третият маршрут е до приказния или известен още като „тайнствения“ водопад.

Пътеките са достатъчно живописни и максимално безопасни

„След трагедията пред 2015 г., когато, в резултат на срутване на скална маса край пътеката до водопадите, загинаха двама туристи, променихме радикално маршрутите. Те бяха изсечени в самата скала. Решихме да направим пътеките максимално безопасни и затова ги отдалечихме от водата, направихме солидни съоръжения, мостове и площадка за наблюдение“, посочи кметът и добави, че опасността за туристите към момента е сведена до нула. Ежегодно общината прави обрушване на участъци, около които пътеката приближава скалите.

Според сезона водата променя цвета си

В зависимост от сезона дебитът на Крушунските водопади е различен и цветът на водата си променя багрите. Можем да я видим в тебеширено бяло, изумрудено зелено, морско синьо, или да е кристално бистра.

Срещат се редки животински и растителни видове

В района се срещат много редки животински видове като черният щъркел и орелът змияр. Цялата каскада е наситена с растението волски език, което също е защитен вид и ценна билка, разказа Красимир Джонев.

По думите му, всичко това нарежда Крушунските водопади сред най-предпочитаните и атрактивни забележителности на страната ни, особено в горещите летни дни.

Сподели публикацията