Slide
Slide

София. От 6 февруари 2021 г. шведските власти въвеждат изискване за представяне на отрицателен PCR тест при пътуване до Швеция, направен до 48 часа преди влизането в страната. Това правило ще се прилага за всички чужди граждани, като са предвидени изключения от изискването за следните групи:

  • лица под 18 години;
  • лица, които имат статут на постоянно пребиваване в Швеция;
  • лица, които са заети в транспортния сектор;
  • елитни спортни състезатели;
  • сезонни работници.

Изискването за представяне на отрицателен PCR при влизане в Швеция ще се прилага в срок до 31 март 2021 г.

Освен това е въведена временна забрана в срок до 14 февруари 2021 г. за влизане в Швеция на пристигащите пътници от Дания и Норвегия, което се отнася и до българските граждани, съобщават от МВнР.

Информацията от МВнР

Забраната за влизане в Швеция от Дания и Норвегия не се отнася за шведските граждани, живеещите и работещи в Швеция чужди граждани, работниците и служителите в транспортния сектор, както и гражданите, които могат да докажат неотложна основателна семейна причина за посещението си в Швеция.

Швейцария ще изисква отрицателен PCR тест от 8 февруари

При нужда от съдействие българските граждани в Кралство Швеция могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Стокхолм на следните телефонни номера: +46 8 20 25 27, +46 8 723 09 38, +46 8 20 67 13, както и на дежурен телефон в извънработно време: +46 707 797 155. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: bg.embassy_consular@telia.com.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

Препоръчваме на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката „Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията