Доха, Катар
Slide
Slide

Кувейт. Саудитска Арабия и Катар се споразумяха да отворят границите си по суша, море и въздух помежду си, считано от днес вечерта, предаде БТА, цитирайки световните агенции. Новината съобщи кувейтският министър на външните работи Ахмад Насър ал Мухамад ас Сабах. Тя идва часове преди планираната среща на върха на страните от Персийския залив.

През 2017 г. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн, както и Египет, който не е част от страните от Залива прекъснаха дипломатическите, търговските и пътническите си връзки с Катара, обвинявайки го, че подкрепя ислямистки групи в съучастие с Иран и да всява раздор в района. Доха отхвърли тези твърдения. Оттогава САЩ и Кувейт посредничат за уреждане на кризата.

На базата на предложение на емира на Кувейт, шейх Науаф ал Ахмад ал Джабер ас Сабах беше договорено да се отвори въздушното пространство, както и сухопътните и морските граници между Саудитска Арабия и Катар, считано от тази вечер, заяви дипломат номер едно на Кувейт.

Постигнатото споразумение за вдигане на блокадата проправя пътя за катарския лидер шейх Тамим бин Хамад Ал Тани да участва в срещата на върха утре, която ще се проведе в пустинния саудитски град Ал Ула и ще бъде председателствана от саудитския крал Салман.
Решението на Саудитска Арабия и Катар идва броени дни преди изтичането на мандата на администрацията на Доналд Тръмп.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията