Борис Джонсън

Лондон. Ако сега не вземем решителни мерки, националната здравна система може да се окаже пренатоварена след 21 дни. Това заяви британският премиер Борис Джонсън тази вечер. Той обяви, че във Великобритания се въвежда нова обща карантина заради нарастването на случаите на коронавирус, което води до опасност от препълване на болниците.

Джонсън подчерта, че карантината ще продължи поне до средата на февруари.

Училищата ще бъдат затворени. На хората ще се разрешава да излизат само при изключителни обстоятелства. Те ще могат да отидат на пазар, до аптеката, посещение при лекар, пътуване за работа при липса на възможност за дистанционен труд.

Още от края на декември в по-голямата част от територията на кралството е забранена работата на магазините, продаващи стоки, които не са от първа необходимост, на ресторантите, пъбовете и кафенетата.

От 2021 г. българските граждани без статут на уседналост ще могат да пребивават без виза във Великобритания до 6 месеца

Жителите на Великобритания не трябва да напускат домовете, освен ако нямат основателна причина за това. Те могат да излизат, в случай че:

Пазаруват стоки от първа необходимост – за себе си или за друг човек в уязвимо положение;
• Ходят на работа или полагат доброволен труд, ако това не може да бъде извършвано от вкъщи;
• Срещат се с хора от второ домакинство, с които се подкрепят взаимно, при положение че имат право на това (условията за формиране на подобна подкрепа може да се видят тук: https://www.gov.uk/guidance/making-a-support-bubble-with-another-household#what-a-support-bubble-is);
• Тренират със семейството си или с не повече от един човек извън него, като тези дейности трябва да бъдат ограничени до един път на ден и трябва да се извършват в района, в който живеят;
• Търсят медицинска помощ и се опитват да избегнат нараняване или заболяване (включително и домашно насилие);
• Посещават образователна институция или детско заведение – за тези, които имат право на това.

Университетите, началните училища и гимназиите ще останат отворени за деца със специални потребности, както и за такива, чиито родители упражняват т.нар. критични професии. Всички останали ще се обучават дистанционно до средата на февруари.

Студентите ще се обучават дистанционно с изключени на тези, които се обучават в т-нар- критични професии – лекари, учители, транспортни работници и др.
Напускането на дома според някоя от изброените причини трябва да се случва само в района на местоживеене. Може да се излиза извън него, в случай че се пътува за работа.

Хора, които попадат в рискови групи по отношение на Ковид-19, могат да излизат за посещение при доктор или тренировка, ако е наложително. Те не трябва да посещават работа.
Не са разрешени срещи с хора, които не са членове на домакинството, освен ако няма основателна причина за това. С всички останали следва да се спазва дистанция от 2 метра.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на тел.: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, +44 20 75893763.

От полунощ до края на януари сериозни мерки се въвеждат и в Шотландия. Карантината ще бъде подобна на тази през март 2020 година, като целта е да бъде овладяно разпространението на коронавируса.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA