Истанбул, снимки Руслан Йорданов - bgtourism.bg
Slide
Slide

Истанбул. Турските хотелиери получиха инструкции как правилно да наложат новия данък за настаняване от своите гости. Според инструкциите туристите, които самостоятелно резервират престоя си в Турция директно в хотела или чрез онлайн услуги, ще плащат данъка при заминаване. За клиентите на туроператорите таксата ще бъде включена в туристическия пакет. Съобщава се, че данъкът ще бъде начислен от хотелите в общата фактура, след това операторът ще го преведе на туроператора, който ще взема предвид тази сума за общата цена на продукта.

Най-добрият ден да резервирате евтини полети за Лято ‘2020 e 4 януари

Първата туристическа такса в турската история ще започне да се начислява на 1 април 2020 г., съобщава economic.bg. Това ще бъде 1% от разходите за настаняване, като се вземат предвид всички услуги, включително настаняване, хранене и СПА.
Местните хотелиери вече се примиряват с въвеждането на данъка и са убедени, че това няма да окаже значително влияние върху цените. Те обаче твърдят, че подобна процедура ще им добави административна тежест.
Експертите от туристическата индустрия заявиха, че интересът на туристите към дестинацията няма да бъде повлиян от новата такса. Освен това те подчертават, че основната грешка при въвеждането на данъка е, че получените средства няма да останат при общините, а ще влизат директно в бюджета на страната. Това няма да позволи развитието на местната инфраструктура, опасяват се експертите.
Припомняме, че в началото на декември тази година президентът на страната Реджеп Ердоган подписа указ за промените в сектора. Според него, туристите в Турция ще трябва да плащат нов туристически данък от 2020 г. От началото на следващата година туристите в южната ни съседка ще трябва да плащат такса в размер на 1% от цената на хотелската стая. Година по-късно, през 2021 г., данъкът ще нарасне до 2%.
Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК
Сподели публикацията