Снимки Руслан Йорданов
Slide
Slide

Истанбул. Турските власти продължиха срока на действие на приложимите при влизането на територията на страната рестриктивни мерки, насочени към ограничаване на разпространението на COVID-19.

За българските граждани, пътуващи от България до Турция, остава в сила изискването за представяне на един от следните документи, издадени от официални органи от държавата на издаване, като при това положение спрямо тях няма да си прилагат карантинни мерки:

1. Документ(сертификат), потвърждаващ, че са изминали 14 дни от извършена ваксинация най-малко с две дози (единична доза за Johnson & Johnson) от ваксините, одобрени от Световната здравна организация или Турция;
2. Официален документи, потвърждаващ, че са изминали най-малко 28 дена от първия положителен PCR тест, в рамките на последните 6 месеца за лицата преболедували SARS CoV-2;

Официално: Министър Кацаров издаде заповед за въвеждане на нови противоепидемични мерки

3. Отрицателен резултат от проведен PCR тест, проведен до 72 часа преди влизане в страната;
4. Бърз антиген тест, проведен до 48 часа преди влизане в страната.

Спрямо тези лица няма да се прилагат карантинни мерки.

Остава в сила и правилото, че считано от 15 март 2021 г., всички пътници, пристигащи от чужбина със самолет и желаещи да преминат през летищните ГКПП на Р Турция, се задължават в рамките на 72 часа преди полета да попълнят електронен формуляр на сайта на Министерството на здравеопазването на Турция на адрес https://register.health.gov.tr с посочване на основни данни за лицата, възможности за връзка и адрес в Турция.

От 1 октомври гражданите на Eвропейския съюз няма да могат да пътуват до Великобритания с лична карта

Изпълнението на това задължение се контролира от авиокомпаниите, изпълняващи полети до Турция, чрез изискване за представяне на извадки от направената регистрация в електронен вид или на хартиен носител преди качване на борда на самолетите.

Повишава се възрастовата граница за децата, спрямо които няма да се прилагат посочените по-горе изисквания. Така, децата на възраст под 12 години са освободени от задължението за представяне на PCR/антигенен тест и сертификат за ваксинация при влизане в страната.

Екипажите на въздухоплавателните и водните плавателни средства, определените като ключов персонал на посочените средства, както и шофьорите на ТИР са освободени от задължението за провеждане на PCR тестове и подлагане на карантинен режим.

Контролът и отговорността по проверка наличието на документите, като условие за преминаване на пътници през всички ГКПП на Турция, ще се осъществява от превозвачите в началните точки на маршрутите с дестинация Турция.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация! 

Сподели публикацията