Slide
Slide

В края на летния сезон хотелиери и ресторантьори в Банско започват да се подготвят и за предстоящата зима. Около 40% от хотелите в курорта затвориха врати през пролетта и освободиха персонала.
В края на септември започва търсенето на нови работници.
Малин Бистрин, хотелиер коментира пред БНТ какви кадри ще търси: „За съжаление липсата на персонал се оказа основен проблем в туризма в момента в България. Две са вероятностите и две са възможностите, които можем или да наемем външен такъв, какъвто ни позволява закона, или втория, който за мен е по-правилния е … местен персонал от България“.
Стотици работни места в сферата на туризма ще бъдат обявени и в Пампорово. Хотелиерите там също се оплакват, че трудно намират квалифицирани кадри, а наемането на работници от чужбина не решава проблема.
Друг хотелиер посочи: „Аз съм против вноса на хора от чужбина, защото все пак те не познават нашите нрави, не познават нашите традиции. Като дойдат тука не могат да предложат това, което ние може да им предложим. Трябва да си намерим кадри от мястото, тука от местата от България и от нашия регион“.
От бранша признават, че трудно ще задържат млади и квалифицирани служители, защото те предпочитат да работят в Западна Европа. Там получават в пъти по-високи заплати в сравнение с курортите у нас. Novini.bg

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA