Ивановските скални църкви са включени от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство

Русе. Пътешествениците, които идват в Русе с круизните кораби, утъпкват пътеки, които са десетилетни и показват една устойчивост – и в практиките, и в предпочитанията, каза в интервю за БТА директорът на Русенския исторически музей проф. Николай Ненов.
Той обясни, че голяма част от възможностите за туризъм се избират първо от организаторите, от туроператорите, а от този избор туристите могат да направят последващ такъв.
„Пътешествениците по корабите нямат представа за цялата палитра от културно наследство на регион Русе. Надявам се все пак и с наша помощ изборът, до който достигат, да е до по-представителни обекти. Естествено, отличават се Ивановските скални църкви, които са включени от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство“, казва директорът на музея.


Сред предпочитанията на туристите от корабите попада и Средновековният град Червен.
„Преди време имаше засилен интерес към Пантеона на възрожденците. Устойчив е интересът към Къщата на Калиопа. В последните една-две години някои от туроператорите се опитват да предлагат и Екомузея с аквариум, където вече има посещения, въпреки че броят на туристите не е толкова голям“, казва Ненов.
По думите му Историческият музей е едно от местата, където пасажерите от круизните кораби от почти десетилетие присъстват.
Има и отделни туристи, които посещават римската крепост Сексагинта Приста.
„Това са по-скоро туристи, откъснали се от основната група, които от своето свободно време, от своите пътеводители, са попаднали на крепостта, защото им е интересен този стар римски обект“, казва директорът на Русенския музей.

Круизните туристи не са
основните туристи на Русе

Професор Николай Ненов коментира, че круизните туристи не са основните туристи на Русе. Те са около 20 процента от посетителите на музейните експозиции в района. Има поне още толкова чужденци, а останалите са от България и са от различни възрастови групи.
„В този смисъл в никакъв случай туризмът на Русе не трябва да бъде ориентиран само към туристите от корабите, защото да не забравяме, че това по принцип са ол инклузив туристи“, обяснява Ненов и допълва, че те са си заплатили всичко на борда и на брега рядко си купуват нещо – освен сладолед, безалкохолно или някакъв малък сувенир.
Директорът на Русенския музей посочва, че проучване на катедрата по туризъм в Софийския университет отпреди няколко години показва, че туристите от корабите по принцип имат нагласа да очакват повече. „И това повече всъщност е спецификата на конкретното място, т.е., ако има специфично вино, а ние имаме русенски производители, ако има ракия, мармалади, сладка, сладкиши, туристите очакват някъде да ги видят. Жителите на Русе знаят откъде да си купят, например, русенско вино или русенска торта „Гараш“, но посетителите от корабите не знаят това. Има какво да се работи за разнообразяване на палитрата от услуги в Русе, защото не са само музеите и музейните обекти, не са само обектите на културното наследство. Туристите разглеждат целия град“, обясни Ненов.

Броят на посещенията на круизните кораби
край Русе се увеличава

Директорът на дирекция „Речен надзор-Русе“ към агенция „Морска администрация“ Иван Жеков коментира, че броят на посещенията на круизни кораби край Русе се увеличава. Това води и до повече туристи в крайдунавския град.
По думите му за първите шест месеца на тази година при Русе са акостирали 207 кораба с общо 29 400 пътници. В сравнение със същия период на миналата година те са били 179 с общо 25 260 пасажери, а през 2017 г. са 143 с 18 900 туристи. Жеков обясни, че това са пасажери, които са избрали дестинация до делтата на река Дунав. Основно са американци, германци и британци. От началото на тази година техният брой съответно е 8500, 6700 и 6400. Има и туристи от други далечни държави – например, от Австралия, като техният брой е 873 за първите шест месеца.
Жеков коментира, че българите, които пътуват с круизни кораби, са малко. Обикновено те се записват в края на сезона, тогава и цените са по-ниски, има и възможност да се качат на кораба от Русе.
Според Жеков около 180 круизни кораба оперират по река Дунав. Преди десетина години те са били около стотина.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA