Slide
Slide

Анталия. Над 2,4 милиона чуждестранни туристи са посетили курорта Анталия през периода януари-май, което представлява увеличение с 223 процента на броя на чуждите туристи в сравнение със същия период на миналата година, въпреки продължаващата война между Русия и Украйна, предаде БТА, позовавайки се в.“Хюриет дейли нюз“.

Само през май броят на чуждите туристи, пристигнали в курортния окръг, е бил близо 1,2 милиона души, отбелязвайки увеличение от 297 процента спрямо същия месец на 2021 г.

В началото на годината местните хотелиери бяха оптимистично настроени, че този летен сезон ще бъде по-активен в сравнение с предишните две години, тъй като страните започнаха да облекчават ограниченията за пътувания, въведени заради пандемията от КОВИД-19. Но руската инвазия в Украйна предизвика безпокойства сред представителите от бранша, че войната може да засегне сериозно туристическия поток от двете страни.

Данните, представени от местните власти, показват, че германските туристи са били начело в списъка на чужденците, посетили курорта през първите пет месеца на годината. Общо 596 000 германци са почивали в Анталия през периода януари-май.

Въпреки войната близо 368 000 руснаци са посетили курортния окръг, като руските туристи са били на второ място по брой сред чуждите туристи. На трето място са били британските туристи – 282 000 души, следвани от туристи от Нидерландия, Полша, Израел, Казахстан, Литва, Иран и Дания.

Сподели публикацията